Förlossningsrädsla får fler kvinnor att välja kejsarsnitt

På Gotland föder kvinnor oftare med kejsarsnitt än i andra delar av landet. Den ökade rädslan för en naturlig förlossning är en av anledningarna.

Det blir allt vanligare att förstföderskor är rädda för att föda vaginalt, och därför vill föda med kejsarsnitt.

Det blir allt vanligare att förstföderskor är rädda för att föda vaginalt, och därför vill föda med kejsarsnitt.

Foto: Christine Olsson/TT

GRAVIDITET2019-05-06 20:15

Under de senaste tio åren har andelen kejsarsnitt i Sverige legat runt 17 procent. Detta enligt en färsk rapport från Socialstyrelsen. För Region Gotlands del låg siffran förra året på 21,9 procent. Därmed har regionen den högsta kejsarsnittsfrekvensen i landet. Anna Hörsne-Malmborg, enhetschef på förlossning/BB/gyn på Visby lasarett, menar att det delvis beror på verksamhetens storlek.

– Om det är en tuff vaginal förlossning så kan barnet initialt behöva mer medicinskt stöd inklusive övervakning. Då vi är en liten klinik med ett begränsat antal platser för små sjuka barn, så är det nog så att vi väljer att inte pressa förlossningarna lika hårt som större kliniker. Istället gör vi kejsarsnitt i ett något tidigare skede, säger hon.

Av de kejsarsnitt som genomfördes på Gotland förra året var närmare hälften planerade och något fler var akuta. De sistnämnda menar Anna Hörsne-Malmborg att det inte går att göra något åt, men när det kommer till de planerade ser hon att det finns saker de kan göra för att minska andelen kejsarsnitt.

– Den stora utmaningen är de som vill bli snittade på grund av rädsla, vilket blir mer vanligt. Det vi gör då är att vi försöker stötta kvinnorna för det bästa är att föda vaginalt. Är kvinnan förlossningsrädd erbjuds alltid samtal med vår Aurorabarnmorska där vi försöker kartlägga vad som är skrämmande och göra en förlossningsplan. Att föda barn är det friskaste och mest naturliga vi gör, säger Anna Hörsne-Malmborg.

Något som också har ökat är andelen gravida kvinnor med övervikt eller fetma. Sett till hela landet hade 26,4 procent övervikt och 15,1 procent fetma år 2017. Det är en negativ trend som syns även på Gotland.

– Det är ett komplext och ökande problem i samhället i stort och inte bara hos gravida. Men övervikt hos gravida kan ge ökad risk för många olika komplikationer både under graviditet och förlossning. En viktig sak är att vi har ett hälsosamtal med nygravida. Då diskuterar vi bland annat kost och motion, tobak samt alkohol, berättar Kerstin Sjöblom, enhetschef på mödravården på Visby lasarett.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!