En skål för öns nya vindkraftverk
Att sprida ägandet är ett sätt att öka acceptansen för vindkraft. När det andelsägda vindkraftverket "Gute-ström" invigdes i Grötlingbo i lördags var delägarna på plats.
Systerverk. Markägaren Olof Jakobsson har uppfört ett systerverk till andelsägda "Guteström". Hans verk heter "Uddvind" och har samma kapacitet som det andra verket.
Foto: Rolf Jönsson
Förespråkare
Stefan Sundström är en varm förespråkare för andelsägd vindkraft:
- Jag köpte in mej för jag är trött på att göda lirarna i de stora bolagen som säger ett och gör något annat. Vi måste bygga upp vindkraften för att rädda världen från kärnkraft.
Eva och Björn Örnskär från Norrtälje var några av de andra tillresta andelsägarna.
De satsar på vindkraft av flera skäl.
- Vi gör det både av miljöskäl och av ekonomiska skäl, säger Björn.
- Och det är som med mjölken. Man är beredd att betala lite mer när man vet att den är ekologisk, säger Eva.
Första på tio år
Den ekonomiska föreningen är en del av vindkraftsbolaget 02. För några år sedan uppgick det gotländska vindkraftsbolaget Vindkompaniet i O2 och det nya verket i Grötlingbo är företagets första satsning på Gotland på tio år.
- Det gick för trögt på Gotland. Kabeln till fastlandet blev full och det fanns ingen ordentlig översiktplanering, förklarar Staffan Niklasson, som är tekniskt ansvarig på O2.
För att komma igång med nya vindkraftsprojekt satsade bolaget i stället på andra delar av landet.
När Svenska kraftnät i höstas kom med sitt inriktningsbeslut om en ny elkabel från Gotland och när kommunen nu arbetar med en plan för vindkraftsutbyggnad, räknar Staffan Niklasson med att satsningarna på Gotland kan komma igång på allvar igen.
300-500 verk
Kommunens ambition är att gotländska vindkraftverk ska producera 2 500 gigawatt-timmar. Det är 14 gånger mer än de 180 gigawatt-timmar som produceras i dag. Men det behöver inte betyda att antalet verk ökar lika mycket.
- Det finns 180 vindkraftverk i dag. Byter man ut dem mot anläggningar av det här effektivare slaget så kommer man en god bit på väg. Med mellan 300 och 500 verk kan man uppfylla målen, säger Staffan Niklasson.
Uttagsbeskattningen
Ekonomin är viktig för utbyggnaden avd en andelsägda vindkraften. Skatteverket vill att vindkraftkooperativens rabatterade pris på el till medlemmarna ska beskattas. Det hämmar utvecklingen, förklarar Linda Magnusson, som är vd för O2 El ekonomisk förening.
Hon hoppas att alliansen ska hitta en lösning på den här problematiken innan valet i höst.
- I grund och botten handlar det om vindkraften ska ägas av många eller om den ska ägas av energijättarna. Många är intresserade av att köpa andelar i vindkraft, men avvaktar tills de vet vad som händer med uttagsbeskattningen.
Kommunalrådet Lars Thomsson tycker att ägandet ska delas mellan många:
- Det är viktigt för att skapa en acceptans för vindkraften. Om man själv tjänar pengar på vindkraft, då finns också acceptansen där, säger Lars Thomsson.
Vindkraftverket "Guteström" och "Uddvind" togs i drift i höstas.
"Guteström" ägs av cirka 550 andelsägare i O2 El ekonomisk förening. "Uddvind" ägs av markägaren Olof Jakobsson.
Höjd: 80 meter.
Produktion: 5,65 gigawatt-timmar per verk, vilket motsvarar årsförbrukningen hos 1 100 hushåll.
"Guteström" ägs av cirka 550 andelsägare i O2 El ekonomisk förening. "Uddvind" ägs av markägaren Olof Jakobsson.
Höjd: 80 meter.
Produktion: 5,65 gigawatt-timmar per verk, vilket motsvarar årsförbrukningen hos 1 100 hushåll.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!