Skadlig cement ska bort från medeltida byggnad

Med bidrag från Kungliga Vitterhetsakademien kan Gotlands Museum göra en större insats vid Kattlunds museigård i Grötlingbo.

Kattlunds gård är en medeltida gårdsmiljö som saknar motstycke på ön. Dessvärre användes cementbaserad puts till fasaderna. Nu ska putsen bort, tack vare bidrag från Kungliga Vitterhetsakademien.

Kattlunds gård är en medeltida gårdsmiljö som saknar motstycke på ön. Dessvärre användes cementbaserad puts till fasaderna. Nu ska putsen bort, tack vare bidrag från Kungliga Vitterhetsakademien.

Foto: Edvin Högdal/arkiv

Grötlingbo2023-06-11 15:08

När en del av ringmuren rasade 2012 var förklaringen att den delen lagats med kalkcementbruk i fogarna. Den metoden användes under 1900-talet i hopp om att göra muren starkare. Men den täta cementfogen gjorde i stället att fukt stängdes inne med ökad risk för frostsprängning.

En sådan cementblandning finns även vid Kattlunds gård i Grötlingbo. Men nu ska cementen bort. Med 1,5 miljoner kronor i bidrag från Kungliga Vitterhetsakademien kan Gotlands Museum göra en större satsning.

– Gården har flera byggnader med fasader som putsats med kalk. En del av dem har cementbaserad puts, som vi ska ta bort, säger byggnadsantikvarien Ola Nyström.

Efter att ha fått besked om bidraget har museet börjat arbetet med ett program för restaureringen. Det är noga med hur arbetet utförs, eftersom Kattlunds är en medeltida gårdsmiljö som saknar motstycke på ön. Både ladugård och manbyggnad består av medeltida murverk och är en av öns bäst bevarande profana medeltidsmiljöer. Gården är sedan länge byggnadsminne och en av de kulturskatter som utvalts för skydd enligt 1954 års Haagkonvention.

– Vi räknar med att kunna utföra arbetena under nästa år. Gården kommer att vara tillgänglig för besök, men det kommer att stå byggnadsställningar kring husen, säger Ola Nyström.

Han tycker att Kattlunds gård är i bra skick. Men alla hus behöver omvårdnad, och med stöd från länsstyrelsen lades en del av flistaket om 2021. Förra året fick museet 180 000 till tjärsmörjning av flera tak.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!