Vattenläget allvarligt men inte akut

Vattennivåerna fortsatt låga, trots riklig nederbörd. Risken för vattenbrist på ön ligger på högsta nivån, enligt länsstyrelsen.

Bevattningsförbudet från första april gäller fortfarande.

Bevattningsförbudet från första april gäller fortfarande.

Foto: Nils Stahle

Grundvattennivåerna2019-07-19 16:12

I maj gav regeringen i uppdrag till landets länsstyrelser att kartlägga och analysera grundvattenivåerna i länen. Detta för att kunna förebygga och hantera en eventuell framtida vattenbrist. Nu har den andra av två rapporter från Länsstyrelsen Gotland kommit in, och resultatet visar att det trots nederbörden de senaste veckorna är fortsatt under eller mycket under normala grundvattennivåer på ön. Rapporten slår också fast att läget på Gotland är allvarligt, men inte akut. De lägsta nivåerna i grundvattnet infaller normalt i augusti och september.

– Dels beror det på att vattnet avdunstar på sommaren, dels tar växterna upp vatten, säger Frida Eklund på miljö- och vattenenheten på länsstyrelsen.

Bevattningsförbudet från första april gäller fortfarande på hela Gotland, och den 13:e juni gick länsstyrelsen ut med en uppmaning till fastighetsägare med enskild brunn att spara på vattnet. Man gör bedömningen att förbudet har respekterats.

Trots det uppskattar länsstyrelsen att risken för vattenbrist de kommande 1-3 månaderna ligger inom allvarligaste kategorin ”risk i hela eller delar av länet”.

– Det var så torrt förra sommaren, och magasinen har inte fyllts på tillräckligt under vintern. Därför dras vi med ett underskott i grundvattenbildning, säger Eklund.

– Vi kan också se att nederbörden som kommit på Gotland har fördelats ojämnt, mer runt Visby, och mindre på Fårö och Storsudret.

Myndigheten uppskattar att färre fastighetsägare med enskilda vattentäkter återkopplar vid kvalitets- och kvantitetsproblem. Orsaken till detta är oklar.

– För att kunna jobba vidare med de här frågorna behöver vi ju också få veta när det uppstår problem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om