Få högutbildade på Gotland

Andelen högutbildade på Gotland ligger under rikssnittet men det absolut viktigaste för att få jobb är en fullständig gymnasieutbildning.

Jim Enström, analytiker på Arbetsförmedlingen i Visby.

Jim Enström, analytiker på Arbetsförmedlingen i Visby.

Foto: Tommy Söderlund

(GT)2016-01-11 11:00

Gotland ligger under rikssnittet när det gäller andelen högutbildade. I snitt har 26 procent av Sveriges befolkning minst tre års eftergymnasial utbildning, men på Gotland är andelen endast 20 procent. Av de gotländska kvinnorna är 25 procent högutbildade och motsvarade siffra för män är 15 procent. Det visar SCB:s befolkningsstatistik för 2014 gällande gotlänningar i åldrarna från 24 till 64 år.

Men enligt Jim Enström, analytiker på Arbetsförmedlingen i Visby, är det gymnasieutbildning som är det absolut viktigaste för att komma in på arbetsmarknaden.

– Ju mer utbildning du har desto lägre är arbetslösheten, den stora skiljelinjen är fullständigt gymnasiebetyg, säger han.

I slutet av 2015 var 2 000 personer, eller 7,1 procent av den registrerade arbetskraften på Gotland inskrivna som öppet arbetslösa eller deltagare i program med aktivitetsstöd. Det motsvarar en minskning med tio procent jämfört med i fjol.

För 30 år sedan hade nästan 20 000 gotlänningar enbart grundskoleutbildning, nu är antalet nere i 8 600. Personer med högst grundskoleutbildning bedöms av Arbetsförmedlingen vara en utsatt grupp och ha en högre sannolikhet att hamna i långvarig arbetslöshet. Även personer som är födda utanför Europa, personer med funktionsnedsättning och äldre ingår i det som Arbetsförmedlingen kallar för utsatta grupper. I september 2015 utgjorde dessa 57 procent av dem som var inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen i Visby.

– Som grupp har de längre arbetslöshetstider, säger Jim Enström.

Den allra vanligaste utbildningsnivån på Gotland är gymnasial utbildning kortare än tre år, i den gruppen ingår 29 procent av Gotlands befolkning.

Enligt Jim Enström ser det ljust ut på arbetsmarknaden på Gotland under 2016.

– Polisen söker 100 personer, försvaret rustas upp och Migrationsverket etablerar sig här. När det gäller jobbmöjligheter ser det ut att bli ett starkt år för Gotland, säger han.

Men det finns även flera utmaningar på Arbetsmarknaden, en är att rekrytera läkare.

– Om man inte får tag i läkare måste man ta in hyrläkare, vilket är betydligt dyrare, säger Jim Enström.

Enligt Arbetsförmedlingens senaste prognos så kommer det under 2016 att råda brist arbetskraft när det gäller lärare, läkare, sjuksköterskor, tandläkare samt inom data- och teknikyrken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om