Gotland ger minst budget- och skuldrådgivning bland landets län, det framkommer av en ny rapport från Konsumentverket. I november förra året trädde en ny lag i kraft, med syfte att underlätta för landets skuldsatta. Samtidigt fick Gotlands enda skuldsaneringsrådgivare Anna H Johansson kombinerad tjänst som konsumentvägledare. Något som resulterat i hög press.
Sedan lagen börjat gälla har antalet ansökningar ökat. Redan första kvartalet kunde budget- och skuldrådgivningen se att antalet sökande ökat till 32 personer, jämfört med året innan då det var 25 personer.
– Det kan låta som lite, men det ligger mycket arbete bakom varje fall. Jag tror absolut att vi kommer att se en stor ökning i år, säger Anna H Johansson, budget- och skuldrådgivare samt konsumentvägledare på Region Gotland.
Väntetiderna för personer som söker stöd för att lösa sina ekonomiska problem är i dag fem veckor. En alltför lång tid enligt Konsumentverket som vill sätta en gräns vid fyra.
Trots fler ansökningar har inga extra resurser tillkommit.
– Det har varit ett mycket hårdare tryck här än tidigare. Men den främsta anledningen till att väntetiderna ökat är att politikerna bestämde sig för att återinföra konsumentvägledning med fyra timmar i veckan, samtidigt som skuldsaneringslagen började gälla, säger Anna H Johansson.
Konsumentvägledningen kom till efter att ett medborgarförslag lämnats in till kommunen. Beslutet fattades i 2015 av kultur- och fritidsnämnden. Att skuldsaneringslagen och konsumentvägledningen sammanföll ser Anna H Johansson som en högst olycklig tillfällighet.
Långa väntetider påverkar skuldsatta personer negativt.
– Det är inte alls bra. Den dagen som människor hör av sig till oss så har de oftast klivit över den jobbiga tröskeln, då vill man ha hjälp omgående, säger Anna H Johansson.
På kultur- och fritidsnämnden ser man seriöst på rapporten från Konsumentverket och kommer att gå vidare med uppgifterna.
– Vi följer upp all vår verksamhet kontinuerligt. När det kommer sådana här siffror så måste vi absolut fundera kring det och titta på hur vi ska kunna möta behovet, säger Filip Reinhag (S), nämndordförande.
Framöver hoppas Anna H Johansson jobba heltid med budget- och skuldrådgivning då behovet inte ser ut att minska.