Under julaftonsförmiddagen välte ett 400 ton tungt vindkraftverk i Lemnhult i Vetlanda. Vindkraftverket av modellen Vestas V112 är med sina 185 meter ett av de högsta landbaserade vindkraftverken. Varför det vält är fortfarande ett mysterium. Den danska leverantören Vestas Wind System har samlat in vrakdelar för att utreda orsaken till haveriet och kontrollsystemet från vindkraftverket tros vara en mycket viktig pusselbit.
Ett av företagen på Gotland som har vindkraftverk från samma leverantör är Slitevind AB.
– Vi driver inget identiskt vindkraftverk men vi följer det som hänt med spänning, vi får se vad de kommer fram till. Det är ytterst allvarligt att ett vindkraftverk kan blåsa omkull, säger Jonas Dahlström, vd för Slitevind som har 35 vindkraftverk på Gotland, Öland och i Skåne.
Risken för att samma sak skulle kunna hända på Gotland bedömer Jonas Dahlström som liten även om det inte går att utesluta.
– Det är märkligt att det kunde hända. Men det finns tusentals maskiner i Sverige och bevisligen kunde det hända i Vetlanda. Broar kan rasa utan att det ska kunna hända, båtar kan sjunka och vindkraftverk kan välta utan att det ska kunna hända, säger han.
De övriga 31 vindkraftverken i samma område i Vetlanda stoppades efter haveriet.
Men Slitevind stoppar inte sina vindkraftverk från leverantören Vestas.
– Vi följer tillverkarnas rekommendationer. Skulle Vestas säga att vi äger något verk som de har problem med så är det klart att vi stannar det, säger Jonas Dahlström.
Vestas har aldrig tidigare varit med om att något av bolagets vindkraftverk har vält.
– Detta är en extremt ovanlig händelse som vi självklart beklagar att den behövt inträffa, säger Michael Zarin, presstalesman för Vestas till Vetlandaposten.
Ingen person skadades vid olyckan men en okänd mängd olja uppges ha läckt ut i marken.
För att undvika haveri så kontrolleras Slitevinds vindkraftverk på Gotland kvartalsvis av Vestas.
– Man kontrollerar bland annat dragningar i bultar, ståltornet är skarvat med massvis av bultar, säger Jonas Dahlström.
På Gotland har ett antal incidenter med vindkraftverk inträffat genom åren. I slutet av januari 2008 blåste det kraftigt och ett rotorblad på vindkraftverket Kulle 11 på Näs lossnade och brakade ner i en leråker 40 meter bort. I augusti 2015 började ett vindkraftverk brinna vid motorbanan Gotland Ring och orsakade stora skador. Liknande bränder i vindkraftverk har tidigare även förekommit i
Lummelunda och på Näs.
Reporter
anna.ekeroth@gotlandstidningar.se
0498-20 24 00