Under måndagen var Kent Johansson, vice ordförande i Indelningskommittén, på Gotland och träffade regionledningen, politiker och tjänstemän för att diskutera den nya regionindelningen. Indelningskommittén ska föreslå en ny Sverigekarta som innebär att landet delas upp i 6-9 regioner där Gotland förväntas slås ihop med Stockholm. Förslagen ska vara utformade så att de kan träda i kraft senast 2023. Kommittén ska även undersöka vad som kan träda i kraft redan 2019.
När Region Gotland tittat på sammanslagningen så har man kommit fram till slutsatsen att Gotland, på grund av sitt ö-läge, kommer att behöva speciallösningar och att dessa måste fastställas i beslut i både riksdagoch regering.
– Antalet hot är fler än möjligheterna. Jag har inget emot regionindelningen men jag har svårt att se fördelarna för Gotland, säger regionrådet Eva Nypelius (C) som tillsammans med Björn Jansson (S) och Stefaan De Maecker (MP) ingår i den nationella referensgruppen för den nya regionindelningen.
Gotland har haft gemensam kommun och landsting sedan 1971 och varit en egen region sedan 1998. Att helt och hållet släppa Gotlands läns- och regionstatus riskerar, enligt Per Lindskog att skada den gotländska identiteten. I den hotanalys Per Lindskog presenterade under ett informationsmöte på måndagskvällen pekade han på ett flertal risker med en regionsammanslagning. Det handlade bland annat om minskat politiskt inflytande, minskad lokal demokrati samt högre kostnader för välfärden.
Även landshövding Cecilia Schelin Seidegård är kritisk till en sammanslagning.
– Jag är orolig för att vi blir marginaliserade i allt det här, det andra jag är orolig för är ekonomin, säger hon.
I jämförelse med kommuner i Stockholmsregionen har Gotland en relativt hög skattesats. Men att hoppas på en billigare skattesats vid en sammanslagning med Stockholm är, enligt ledningskontoret, troligtvis orealistiskt, snarare riskerar skatten att höjas.