I Guldrupe visas film under bar himmel

Utebiografen Savannen i Guldrupe har öppnat för tredje året. Här visas film på storduk under den stjärnklara himlen med plats för både picknickfiltar och drive-in. Gotlänningen och ägaren Isak Mozard tycker det känns fint att kunna ge tillbaka till ön.

Utomhusbiografen Savannen drog igång förra helgen och Isak Mozard planerar filmvisningar ända in i september.

Utomhusbiografen Savannen drog igång förra helgen och Isak Mozard planerar filmvisningar ända in i september.

Foto: Isak Mozard

Guldrupe2022-07-29 11:30

Precis innan man svänger in till biograf Savannen sitter en neonskylt med texten ”Bio” uppsatt på en röd lada. På natten lyser den upp mot den svarta himlen. Utomhusbiografen ligger förvisso lite avlägset, på mellersta Gotland. Men å andra sidan gör det att fler har det lättare att ta sig hit. Vädret är dessutom lite mindre osäkert eftersom det inte ligger vid kusten.

undefined
Utebio i Guldrupe.

Och de som tar sig hit tycker ofta att resan är mödan värd.

Inne på gården står en stor filmduk uppställd. Framför finns det stolar, filtplatser och bilparkering där det går att dra in ljud i bilen.

På gården, som tillhör Isak Mozards pappa, står också ett stort tält där det visas videokonst i anslutning till de större filmvisningarna. Just nu är det konstnären Tobias Andersson, även han uppvuxen på Gotland, som ställer ut. På området finns dessutom tre husbilar som fungerar som kiosk, kontor och bostad. Bilen närmst ingången har Isak byggt om till en foodtruck där det serveras läsk, popcorn och korv.

– Det känns som en ganska traditionell korvkiosk som jag tycker flörtar lite med 50-talets bilkultur, säger Isak.

När han inte får hjälp av vänner är det Isak själv som agerar teknikansvarig såväl som kassör och korvgubbe. Är det mycket folk kan det bli stressigt att sköta alla roller samtidigt.

– Jag har fått höra att det är halva upplevelsen att se mig springa runt och försöka ratta allt, skrattar han. 

undefined
För Isak Mozard ligger film nära hjärtat. Utebiografen i Guldrupe är ett sätt att ge tillbaka till ön där han växt upp.

Själv är Isak uppvuxen på Gotland men har studerat och arbetat på annan ort i omgångar. Det här är tredje sommaren han driver utomhusbiograf i Guldrupe. För Isak känns det fint att komma tillbaka och kunna förmedla konst och tankar till folk på ön. 

– Jag har jobbat med olika konst- och filmprojekt under lång tid och hade en önskan om att dela med mig till den plats där jag fått så mycket. Det här kan jag ge tillbaka tänkte jag. 

Med det sagt är det inte helt lätt att sköta allt själv och samtidigt försöka nå ut och marknadsföra sig. Isak hoppas att folk ska hitta hit i år också.

– Det är ju ofta de lokala initiativen som skapar autenticitet. Det känns väldigt värdefullt för att få till en levande landsbygd och ett lokalt kulturliv.

undefined
Neonskylten vid vägen lyser upp på natten och guidar besökarna till rätt plats.

Utomhusbiografen Savannen drog igång förra helgen och Isak planerar filmvisningar ända in i september. På biografens hemsida, biosavannen.com, kan den biosugna läsa om kommande filmer och förboka biljetter.

Redan på lördag, den 30 juli, kan den modiga besökaren se fram emot ett riktigt ruskigt besök när sommarens första skräckfilm visas.

– Just skräck och drive-in fungerar bra. Personer som inte är vana vid landet förknippar ju ofta landsbygden med otrygghet. När jag visar skräck här förstärks allt när man hör vinden och har skogen i periferin.

Men det är en utmaning att driva en utomhusbiograf när vädret är så oförutsägbart som det är på Gotland, berättar Isak. Ofta är det bara att hålla tummarna och hoppas på det bästa, och det kan ju hända att vädret blir bättre än vad prognosen säger också. 

undefined
Utomhusbiografen Savannen drog igång förra helgen och Isak Mozard planerar filmvisningar ända in i september.

Den besökare som lyckas tajma in sitt besök en stjärnklar natt kommer nog inte att ångra sig. 

– Eftersom det inte finns någon stad i närheten blir det helt mörkt och tyst här på kvällen. Då är inramningen fantastisk. Kontrasten mellan stjärnhimlen, omgivningarna och filmen är väldigt fin, säger Isak.

I kiosken finns det popcorn, korv och läsk att köpa till filmvisningen.
I kiosken finns det popcorn, korv och läsk att köpa till filmvisningen.
Biografer på Gotland

Gotland har tolv fullt utrustade biografsalonger utspridda runtom på ön, från före detta ladan Burgsviks bio i söder till den strandnära Sudersandsbion på Fårö. I Visby finns både arthouse-pärlan Folkets Bio Visby och SF-biografen Biostaden Borgen.

Biograf Savannen är Gotlands enda utomhusbio med regelbundna visningar. 

Den som vill veta mer om biografernas historia på Gotland kan läsa boken Från lada till salong av Annika Maruzars, Anna Ericsson och Barbro Tryberg Boberg.

Källa: filmgotland.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!