Solen skiner över Bondarve gård i Guldrupe denna februaridag. Utanför det gröna eternithuset sitter katterna Nicken och Enya och väntar på att få komma in. Från ladugården hörs kor råma. Det är snart dags för Lena Jakobsson och drängen Mariusz Jaszczuk att sätta igång med mjölkningen – men först eftermiddagskaffi.
– Vi hade aldrig klarat de sista åren utan Mariusz, säger Benny Jakobsson medan han häller upp en kopp svart kaffe. Ingen mjölk i hans kopp inte, konstaterar han.
Åren som mjölkbonde har tagit ut sin rätt på snart 65-årige Benny. På grund av utslitna knän har hustrun Lena och deras polska dräng fått ta hela ansvaret för mjölkningen. Diskussionerna om att lägga spenkopparna på hyllan har pågått under flera år, men det blev på allvar för ett år sedan.
– Då sa vår son att "nu får ni ta och ge er". Det här har varit ett svårt beslut att ta. Det är inte bara att gå hem från ett jobb, vi lämnar en livsstil, säger Benny.
45 år. 16 435 dagar. Så länge har de arbetat som mjölkbönder. När de började fanns det åtta mjölkgårdar i socknen. I dag är de sist kvar. Och inte nog med att de är den sista mjölkgården i Guldrupe – de blir den sista mjölkgården att lägga ner i hela lokalavdelningen i LRF, som även omfattar Vänge och Buttle. Från och med nästa år har mjölkbilen ingen anledning att åka till någon av de socknarna.
– Gård efter gård försvinner. Det är tragiskt. Men vi måste ju sluta någon gång, vi kan inte hålla på i evig tid. Vi är snart 70 och då springer tiden fort, säger Benny.
Det är inte utan vemod de nu börjat avveckla mjölkproduktionen.
– Det bästa har varit friheten, att man kan bestämma helt själv över sin dag, säger Benny.
Men friheten är något paradoxal, för när de ska säga vad som är det sämsta med yrket svarar de enstämmigt:
– Att man aldrig är fri. Man är uppbunden med djuren.
Tillsammans med sonen Mattias driver de aktiebolaget GLM Gård. Totalt har de 450 djur, varav 100 mjölkkor. Eller, nu är det bara drygt 70 kvar, några har redan gått till slakt. Resterande djur är ungdjur och köttkor som är fördelade på gården i Guldrupe och en annan gård i Halla. Tanken är att sonen ska driva gårdarna vidare – men utan mjölkkor.
– Ungdomar vill inte ta över mjölkgårdarna, konstaterar Benny.
I dag ligger priset för konventionell mjölk på 3,47 kronor per kilo.
– Mjölkpriset står still och kronan är inte värd något, samtidigt som allt runtomkring blir dyrare. Fortsätter den här utvecklingen blir framtiden mörk för lantbruken, säger Benny.
Klockan närmar sig 14.30 och det är dags att bege sig ut i ladugården för dagens andra mjölkning.
– Just nu känns det inte som att jag kommer att sakna korna, säger Lena.
– Ja, så känns det nu, men det är klart att vi kommer det, säger Benny.
Men fördelarna med att lägga av är desto fler än nackdelarna, menar de.
– Jag ser fram emot att inte behöva gå upp klockan tio i fyra varje morgon, säger Benny.
– Jag ser fram emot att kunna ägna mig mer åt barnbarnen. Och jag vill åka på bussresa till Nederländerna och titta på tulpaner, säger Lena.
Efter att ha arbetat fysiskt i hela sitt vuxna liv är det dock inget alternativ för Benny att sätta sig ner och vila.
– Nej, jag kommer att fortsätta hjälpa till med jordbruket, det kanske du också kommer att göra Lena? frågar Benny.
– Nej, nu ska jag vara lyxhustru, svarar hon snabbt.