”94 procent får sitt förstahandsval”

Gymnasiechefen Lena Nordström håller inte med om att den gotländska gymnasieskolan har för få platser. ”Det finns en plats till alla på gymnasiet.”

Foto:

Gymnasiet (GA)2016-05-12 16:04

Av Sveriges 290 kommuner har 189 gymnasieskolor i egen regi. GA har begärt ut Skolverkets statistik över lägsta antagningspoäng hösten 2015 och jämfört program för program, vid samtliga kommunala gymnasieskolor och Gotland och Wisbygymnasiet sticker ut. Här krävs betydligt högre antagningspoäng än riksgenomsnittet, på samtliga utbildningar utom naturbruksprogrammet.

Lena Nordström, gymnasiechef sedan 1 mars känner inte till att antagningspoängen är betydligt högre här, men menar att de flesta ändå får gå den utbildning de helst vill.

– Förra året kom 94 procent av eleverna in på sitt förstahandsval. Men naturligtvis är det så att den som har högst betyg har störst möjlighet att välja, det måste ju finnas något incitament för att anstränga sig i grundskolan.

Allra mest sticker restaurang- och livsmedelsprogrammet ut; hela 99 procent av landets gymnasieskolor har lägre antagningspoäng till programmet.

– Det har ju också att göra med hur attraktiva utbildningarna är. Den gotländska restaurangutbildningen är ju nationellt känd – den är jättebra, säger Lena Nordström.

De som inte kommer in på sitt förstahandsval stängs heller inte ute från gymnasiet.

– Det finns en plats till alla på gymnasiet. De som inte har godkänt i alla ämnen eller väldigt få godkänt, hänvisas till introduktionsprogrammen. Det finns fem olika introduktionsprogram för att hjälpa de eleverna vidare.

Enligt Lena Nordström an­passar regionen redan antalet platser efter antalet sökande.

– Organisationen och antalet platser styrs utifrån det preliminära valet. Där tittar vi också på prognoser för elevkullarna, som hela tiden har minskat. Sen vet vi att väldigt många gör omval och att det blir en rotation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om