Förutsättningarna för Region Gotland att fortsätta bedriva idrottsgymnasium utreds på utbildnings- och arbetslivsförvaltningen.
– Tanken är väl att man vill se ”vad kostar det här?”, ”hur mycket kan man spara om man lägger ner det?” och ”vad får det i så fall för konsekvenser för idrotten på Gotland?", säger Stefan Kindblad, handläggare
på utbildnings- och arbetslivsförvaltningen.
I dag kostar det regionen cirka 1,3 miljoner per år att bedriva idrottsgymnasium och hälften av pengarna är ett tillskott från regionstyrelsen, resten betalas av gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.
– Vi tycker att det är konstigt att det görs en ny utredning när det gjordes en 2015. Då såg man att det blir dyrare att lägga ner idrottsgymnasiet än att ha kvar det. Jag vet inte riktigt vad som har hunnit förändras nu, säger Janne Christoffersson, idrottsgymnasiets samordnare på Gotlands idrottsförbund.
– Vi måste titta på allt för att göra det så kostnadseffektivt som möjligt. Ska man spara 170 miljoner i regionen så påverkar det serviceutbudet, säger Håkan Ericsson (S), vice ordförande i nämnden.
I början på maj ska idrottsförbund och idrottsföreningar på Gotland träffas för att diskutera vilka konsekvenser det skulle kunna få om idrottsgymnasiet läggs ner. Janne Christoffersson tycker att politikerna måste se till mer än bara kostnaden.
– Det är så när det gäller politik att det bara är pengar som räknas men det finns väldigt många mjuka värden. Vi vet att vi kommer att ha ungdomar och kanske till och med familjer som kommer att flytta från Gotland för att få ha chans till idrottslig utveckling. Jag tycker att det är väldigt olyckligt, säger han och tillägger att alla 16-åringar inte är redo att flytta själva .
Stefan Kindblad utreder idrottsgymnasiet förutsättningslöst och underlaget ska sedan presenteras för nämnden.
– Om man lägger ner det så är det inte så att man sparar hela den summan, ett antal elever kommer vi ju att få betala kommunal ersättning för om de väljer ett idrottsgymnasium på fastlandet, säger han.
Janne Christoffersson är övertygad om att det skulle påverka den gotländska idrotten om gymnasiet försvinner. I flera av öns stora klubbar finns spelare som går eller har gått idrottsgymnasiet.
– Det kapar benen på vår strävan att vara en idrottens ö, säger han.
Redan 2012 var idrottsgymnasiet nedläggningshotat och under 2015 utreddes alltså också dess framtid. Inför varje år är det oklart om utbildningen får de pengar som behövs, enligt Janne Christoffersson.
– Det har känts som att det inte finns någon kontinuitet, utan det har varit läsår för läsår. Det är tråkigt att vi inte kan få någon långsiktig inriktning på vårt idrottsgymnasium, säger han.