Eleverna väljer bort bristyrken

Turism, vård- och omsorg, sjöfart och VVS är alla branscher där personalbristen är stor. Det är också exempel på yrken som öns ungdomar väljer bort inför gymnasiet.

Andreas Unger (M), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.

Andreas Unger (M), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.

Foto: Henrik Radhe

Gymnasievalet (GA)2019-03-19 08:09

För några veckor sedan stod det klart vilka program som öns niondeklassare helst vill gå på Wisbygymnasiet. Det är ett första preliminärt val, men det ger ändå en tydlig indikation på vilka utbildningar som är populärast. Allra flest vill gå samhällsvetenskapsprogrammet, 114 stycken.

Bland de mindre populära utbildningarna finns: VVS- och fastighetsprogrammet med inriktning fastighet, fordons- och transportprogrammet inriktning lastbil och mobila maskiner, sjöfartsutbildningen, naturbruksprogrammet inriktning djur samt inriktning lantbruk och hotell- och turismprogrammet. Dessa sex program lockar tillsammans enbart 22 sökanden.

Bland dessa utbildningar finns flera utpekade bristyrken.

Även vård- och omsorgsprogrammet, där rekryteringsbehovet är mycket stort, har svårt att locka. Till de 24 platserna är det bara 13 behöriga som har sökt.

– Visst är det bekymmersamt att man inte har söktryck som man vill ha, säger Andreas Unger (M), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, GVN.

Han poängterar dock att detta är den första sökomgången och att elever kan välja om och att många av de som i dag är obehöriga kan förbättra betygen under våren.

Andreas Unger var fram till förra året ordförande för näringslivsorganisationen Företagarna på Gotland. Han kan se att svårigheter att få tag i rätt personal, påverkar företagens utveckling.

Samtidigt har de flesta småföretagare ofta har problem att sia längre in i framtiden än ett halvår, ett år framåt samtidigt som det tar tid att utbilda människor och att eventuellt starta nya program.

– Visst skulle man önska att vårt utbud alltid matchar efterfrågan både hos eleverna och näringslivet, säger han.

Men Andreas Unger poängterar att utbudet av gymnasieplatser främst ska vara till för individerna och inte för näringslivet. Det är också orsaken till att nämnden inte vill marknadsföra vissa specifika utbildningar framför andra.

– Vi vill att eleverna ska välja rätt. Det kan vara lätt att hoppa på en utbildning men man kanske inte har förutsättningar för det yrket. I värsta fall tappar vi individer som hoppar av gymnasiet, säger han.

På torsdagens GVN-sammanträde ska antalet utbildningsplatser ses över efter elevernas val. Därefter sker en preliminär antagning och i slutet på april kan omval göras. Den slutgiltiga antagningen är klar den 26 juni.

Bristyrken

Förskollärare, fordonsmekaniker, undersköterskor och VVS-montörer är exempel på bristyrken enligt Arbetsförmedlingen Gotland.

Enligt en rapport från Transportföretagen saknas 800 sjömän de kommande fem åren.

Tillväxtverkets turismrapport 2018 visar att vart tredje turismföretag ser kompetensförsörjningen som ett problem.

Källa: Arbetsförmedlingen, Tillväxtverket och Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!