Parasollernas tyg slår i vinden när den blåser in över kornfälten och Petesgården i Hablingbo. Genom ett öppet fönster går det att se in i en snickarverkstad. Lutad mot en lekstuga står fyra par färgglada styltor.
– Där inne har vi leksaker som har funnits på sådana här gårdar genom historien. Styltor, trähästar och ett gammalt ok, som använts som barnleksak, säger Tomas Lindström
Tillsammans med sin partner Mimmi Gibson flyttade han till Hablingbo för fem år sedan. I höstas tog de över driften av Petesgården. Den gamla museigården, som också har café och restaurang, är ett av de 14 företag som gått ihop för att tillsammans locka fler besökare till Hablingbo.
Initiativtagare är entreprenören Karsten Inde, som bor i Hablingbo under somrarna och på så sätt lärt känna Tomas Lindström.
Karsten Inde fick idén till samarbetet en dag när han var ute och sprang.
– En av ortens konstnärer pratade om att hon inte visste hur hon skulle göra reklam för sin verksamhet. Och så kan det ofta vara, att konstnärer är osäkra på själva företagandet. Men det har ju jag erfarenhet av, säger han.
Så han skickade ut en fråga på Facebook, och flera företagare nappade direkt.
– Tanken är att tillsammans locka hit folk. Genom att besöka flera av våra besöksmål kan man enkelt spendera en helg här.
Den konstnär som Karsten Inde tänkte på under sin löptur var Elena Berg Österdahl. Ursprungligen från Visby bor och arbetar hon i Schweiz under vinterhalvåret, medan somrarna tillbringas på den lilla gården på gränsen mellan Hablingbo och Havdhem.
Utanför sin ateljé – som hon byggt på en gammal husgrund som fanns där när hon köpte gården – spelas vinylskivor med blues- och jazzmusik ur två högtalare. Inne i ateljén skapar hon sina metallkonstverk. Ur krukor på golvet sticker metallblommor med tunna, rostiga blad upp.
– Vi har pratat om samverkan i flera år, men det har runnit ut i sanden. Det känns fantastiskt att det är igång nu, säger hon.
Elena Berg Österdahl ser inte några nackdelar med samarbetet.
– Konkurrens finns inte här. Det blir bara mer intressant för besökarna om vi hjälps åt och skapar en helhet. Vi kan ha gemensamma workshops och andra aktiviteter, säger hon.
Och det är flera av företagarna som är inne på samma spår. Tillsammans med sin partner Fannia Siwecki driver Pelle Almén Magazin1, en kombinerad hotell- och restaurangverksamhet.
– Vi skulle kunna ha evenemang på fältet här utanför fönstret. Och så kan vi hjälpas åt genom att tipsa om varandra. Om alla våra rum är uppbokade kan vi ju hänvisa till andra hotell här i närheten, säger han.
Så vill Karsten Inde också att det ska fungera.
– Företagen kan tipsa om varandra och exempelvis ha gemensamma öppettider. Genom att skapa något tillsammans hoppas vi också kunna förlänga säsongen, så att besökarna inte bara kommer på sommaren säger han.
När han tänker på Hablingbos framtid är det tydligt att han tror att samarbetet kan få orten att utvecklas – även på andra plan än företagandet. Bland annat genom att få fler personer att flytta till socknen.
– I dag bor det ungefär 250 personer här. På tio år kan vi nog fördubbla det.