Risken för halkolyckor inte över än

Trots flera veckor av halka på vägarna har inte många behövt söka vård för halkolyckor. Men det finns fort­farande anledning att vara försiktig.

Det är viktigt att ha gott om tid på sig, om man planerar att ta en promenad i halkan.

Det är viktigt att ha gott om tid på sig, om man planerar att ta en promenad i halkan.

Foto: Tommy Söderlund

HALKAN (GT)2017-01-20 08:17

– Vi har inte sett någon anstormning i år. Det är alltid några fall varje vinter men det har inte varit mycket i år jämfört med för några år sedan när det var hemskt halt och många olyckor, ­säger Gunnel Baazius, enhets­chef för akutmottagningen på Visby lasarett.

Några vanliga skador till följd av en fallolycka är frakturer i handleden eller stukningar. En del lindrigare skador går att behandla hemma, men ibland krävs ett besök på akuten.

– Det där känner man oftast instinktivt, gör det för ont bör man söka vård. En del försöker behandla det hemma först men om smärtan inte går över på några dagar brukar de söka sig till oss.

Än är varken vintern eller halkan över. Under de kommande dygnen ser det dock ljusare ut. Enligt SMHI:s prognos, väntas några plusgrader på Gotland men på kvällar och nätter kryper temperaturen ned mot nollan.

– Det mest riskfyllda är de snabba omställningarna mellan plus- och minusgrader, det är oftast då man är helt oförberedd på ishalkan, säger Gunnel Baazius.

Hon uppmanar till fortsatt lugn både i trafiken och till fots.

– Jag rekommenderar att man investerar i ett par rejäla kängor med bra grepp. Komplettera med broddar eller gå med käpp eller stavar.

– Det är också bra att ha gott om tid på sig, man får acceptera att det tar längre tid att ta sig fram till fots när det är halt. Försök även att gå i kanterna där det ligger snö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om