Det senaste året har lugnet och ödsligheten bytts mot full aktivitet vid Västös i Hall, på Kappelshamnsvikens västra sida. Den karga strandmiljön bebyggs nu med 14 strandvillor som har beräknad inflyttning till våren. Husen säljs som bostadsrätter, ochi förra veckan aviserade kedjan First Hotelsatt det blir de som ska stå för drift och uthyrning.
– Västös Strand är något helt unikt. I första steget har vi med hjälp av arkitekten Jonas Lindvall byggt 14 premiumvillor placerade 100 meter från havet, säger Mattias Karlsson, general manager på First Hotels i ett pressmeddelande.
Hotellkedjan nämner också att området är tänkt att få både fler boendeenheter, restauranger, butiker och träningsanläggningar.
Planen på hotell vid Västös är inte ny. Redan 2007 köpte trion Mikael Norberg, Peter Jakobsson och Peter Borg området på tio hektar för ett par miljoner kronor av Sveriges geologiska undersökning (SGU).
Området sträcker sig drygt 500 meter längs strandlinjen och inkluderar den gamla oljekajen som tidigare var del av en underjordisk oljedepå.
I närliggande Kappelshamn finns en nyfikenhet på att något händer.
– Det krävs mod för att genomföra ett sådant här projekt. Jag tror boende här omkring tycker det är spännande att det händer något, men att det också finns en del som tänker att "hur ska det här gå", säger Åsa Stenström, aktiv i projektgruppen Utveckla Kappelshamn.
Berra Sandström, Kappelshamns IK:s ordförande och en av bygdens främsta eldsjälar, ser stor potential.
– Här har man cykelavstånd bort till Kappelshamn. Det blir ett sätt att dra mer folk till den här delen av Gotland.
Han understryker det sällsynta i att en ny "turistby" byggs upp på en tidigare helt obebyggd plats.
– Det här är ju inte som Tofta strand eller Snäck, det är något helt annat.
Kappelshamnsvikens stränder är i övrigt tämligen oexploaterade.
– Viken har nästan tre mil kustlinje och lägger man ihop det här området med Storugns så är det totalt kanske två kilometer av hela sträckan som är exploaterade, säger Berra Sandström.
Åsa Stenström hoppas att området kan bli levande året om.
– Jag föreställer mig att de som köper en bostad är intresserade av att vara här även på lågsäsong. Jag har en idealbild av folk som vill distansjobba och tycker det är skönt att kunna sitta här och fokusera på jobbet.
Exploateringsplanerna vid Västös har inte gått hinderfritt sedan 2007. Mark- och miljööverdomstolen sade i ett tidigt skede nej till ett bygge. Men efter en vända i Högsta domstolen kunde en detaljplan för hotelländamål antas.
Olika visioner har florerat. Det har pratats om hotell i sex våningar och att den 200 meter långa gamla oljepiren kunde bebyggas med både kallbadhus och övernattningsstugor. Senast området var i ropet var 2018, då ett bostadsprojekt marknadsfördes under namnet Gotland Escape. Då handlade det om 24 lyxlägenheter, som nu alltså bytts ut mot 14 villor. Enligt mäklaren har två av dem sålts hittills.
I den framtidsvision som i dag presenteras på hemsidan Vastosstrand.se berättas att området ska få runt 200 bostäder, padelbanor, pool, konferensanläggning, restaurang och butiker. Hur långt fram i tiden detta ligger är dock inte känt.
GT har utan framgång sökt markägarna Peter Jakobsson och Mikael Norberg för en kommentar om de framtida planerna för området.