Brittis Benzler i hetluften efter vindkraftbeslut

Länsstyrelsens naturvårdsexperter ansåg att det måste bli ett nej. Men när landshövding Brittis Benzler avgjorde ärendet om vindkraft till havs blev det ändå ja.

Landshövding Brittis Benzler fick fatta det avgörande beslutet när länsstyrelsen i Halland yttrade sig om vindkraft till havs. Trots naturvårdsexperternas avrådan tillstyrkte länsstyrelsen satsningen.

Landshövding Brittis Benzler fick fatta det avgörande beslutet när länsstyrelsen i Halland yttrade sig om vindkraft till havs. Trots naturvårdsexperternas avrådan tillstyrkte länsstyrelsen satsningen.

Foto: Erik Simander/TT

Halland2023-04-18 05:02

Svårigheten att hitta lämpliga områden för vindkraft till havs är känd. När länsstyrelsen i Halland fattade beslut i två ärenden blev problemen uppenbara. Länsstyrelsens egna naturvårdsexperter och landshövdingen Brittis Benzler hade olika uppfattningar, och när landshövdingen tog det avgörande beslutet fick naturintressena stå tillbaka.

– Det finns de som tror att det finns områden för havsbaserad vindkraft där det inte finns motstående intressen. I verkligheten är det väldigt sällsynt, säger Brittis Benzler.

De aktuella besluten gällde OX2:s planer på vindkraftsparkerna Galatea-Galene, som kan få upp emot hundra vindkraftverk. Fyra naturvårdsexperter vid länsstyrelsen ansåg att ansökan måste avstyrkas. Området är den viktigaste platsen för övervintring i Nordsjön för flera fågelarter, bland annat sillgrisslor och tordmule. Placeringen av verken är dessutom mitt i flyttfågelstråket mellan Danmark och Sverige. Etableringen av vindkraftparkerna skulle även stoppa fisket i området, med stor ekonomisk förlust för Hallands yrkesfiskare.

När länsstyrelsen tillstyrkte ansökningarna reserverade sig länsfiskekonsulenten, naturvårdsdirektören, samt en marinbiolog och en naturvårdshandläggare. I reservationen skriver de att ansökan borde avslås i sin helhet.

– Det här är en av de sämsta platserna för fågellivet, säger länsstyrelsens naturvårdsdirektör Henrik Martinsson till SVT.

Brittis Benzler påpekar att hon inte varit ensam om att fatta besluten:

– När ärenden bereds medverkar flera enheter vid länsstyrelsen. De här ärendena bereddes av miljövårdsenheten, som tillstyrkte ansökan. Vid en samlad bedömning kom vi fram till att behovet av mer energi väger tyngre än naturintressena, säger Brittis Benzler som tillägger att de som reserverade sig arbetar vid naturvårdsenheten.

Länsstyrelsen i Halland har tidigare sagt ja till vindkraftparken Kattegatt syd. Även där ville naturvårdsenhetens experter säga nej. Däremot avstyrkte länsstyrelsen ansökan om Stora Middelgrund, men hänvisning till områdets betydelse för bland annat tumlare.

Att länsstyrelsen tillstyrkt vindkraftsparkerna innebär inte att ärendena är slutligt avgjorda. Länsstyrelsen har berett ansökningarna och tagit fram förslag till beslut. Sedan är det regeringen som avgör om etableringen ska beviljas tillstånd.

Brittis Benzler tycker att ärendena om havsbaserad vindkraft är de mest komplicerade ärendena som länsstyrelsen hanterat på många år.

Snart är det Gotlands tur att fatta liknande beslut. Har du några råd att ge Anders Flanking?

– Länsstyrelsen i Skåne hade tagit några beslut innan vi började vår beredning. Det underlättade att se hur de resonerat och hur de formulerat sina villkor. Nu har länsstyrelsen i Halland fått ett uppdrag att samordna arbetet om beredningen av vindkraft till havs, och det finns en arbetsgrupp inom länsstyrelserna som arbetar med frågorna. 

Vid länsstyrelsen på Gotland pågår en liknande prövning av vindkraftsparken Aurora, som kan komma att omfatta upp till 370 vindkraftverk. Parken är belägen cirka två mil söder om Gotland, i närheten av Hoburgs bank och Midsjöbankarna.

Samråd hölls under mars även för vindkraftsparkerna Skidbladner norr om Gotska Sandön och Herkules sydöst om Gotland.

Nya områden utpekade

Nyligen överlämnade Energimyndigheten en rapport om var havsbaserad vindkraft kan etableras till regeringen. Rapporten har tagits fram i samarbete med Svenska Kraftnät, Försvarsmakten, Havs- och vattenmyndigheten, Naturvårdsverket, Riksantikvarieämbetet, Sjöfartsverket, Statens jordbruksverk och Sveriges geologiska undersökning. Områdena möjliggör ytterligare 90 TWh årlig elproduktion.

Förslagen i rapporten ska ligga till grund de nya havsplaner som ska vara klara senast i december 2024.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!