De kallar det ”slow fashion”. I två års tid har idén om att skapa en klädkollektion med gotländsk ull växt fram. Långsamt mode blir det, när allt ska göras närproducerat, hållbart och småskaligt.
Astri Sorby Sandell och Paula Cederberg Ahlsten träffades på Gotland genom Paulas man. Astri är textilhantverkare och Paula agronom och kommunikatör med ett stort intresse för landsbygdsutveckling. Astri är dessutom uppväxt på lammgården Sorby gård i Stenkyrka, samma plats som de nu handplockar all sin ull ifrån.
– Vi började med att festa ihop, men nu är det mer business än fest, säger Paula.
I somras anslöt en tredje person till företaget Basta: Alena Törnberg, som i dagsläget arbetar från Stockholm. Tillsammans har de en brokig bakgrund inom textilhantverk, konst, design, kommunikation och ekologiskt lantbruk.
Efter att ullen väljs ut från Sorby gård skickas den till Stenkyrka spinneri, innan främst Alena är den som stickar plaggen. I kollektionen finns två typer av mössor och en tröja än så länge.
– Vi gör en liten lanseringskollektion för att testa dels vad vi får för mottagande, dels produktionskedjan, säger Paula.
Båda anser att det ligger helt rätt i tiden att släppa en klädkollektion i ull, i takt med att miljömedvetenheten ökar och hållbarhetsfrågor får allt större plats i samhället.
– Enligt våra värderingar kring etik är ull det mest miljövänliga materialet att producera kläder i. Om vi jämför med exempelvis bomull som det krävs enorma mängder vatten och kemikalier att framställa. Det är en spännande produkt med otroliga egenskaper, säger Paula.
– Och ullen klipps ändå två gånger om året, att det bara slängs är galet, fyller Astri i.
Gotland är det län i landet som har näst mest får, efter Västergötland. Varje år skördas drygt 100 ton ull på Gotland och av det slängs ungefär hälften. Tidigare i år presenterades en förstudie, som drevs av Hushållningssällskapet, om förutsättningarna för en ullfiberindustri på Gotland. På ön finns redan exempelvis norra Europas största ulltvätteri och tre spinnerier. Slutsatsen i förstudien är att både förutsättningar och vilja finns. Det upplever även Paula och Astri.
– Min dröm i förlängningen är att det ska finnas ett certifikat på gotländsk ull, det finns redan i länder som Island och Australien, säger Paula, och Astri jämför med märkningen ”Svenskt kött”, att konsumenten vet att varan är autentisk och kvalitetssäkrad.
När de har letat folk som är duktiga på att sticka är det oftast äldre kvinnor, och det är ungefär desamma som är intresserade av att köpa ullplagg. Med Basta vill de rikta sig till en bredare målgrupp.
– Det finns en föreställning om vad stickade plagg är, det är det vi vill utmana. Vi vill visa att det kan vara hög modegrad på ullplagg, säger Paula, och fortsätter:
– Det behövs en generationsväxling inom ullindustrin. Vi är unga men det räcker inte med oss utan det behövs fler som vill sticka, väva och spinna. Vi gör ju sådana plagg som vi tycker är snygga och vi vill definitivt bredda målgruppen, säger Paula.
Basta, som betyder ungefär ”slutdiskuterat”, är enligt Astri och Paula ett ”nu får det vara nog” till modeindustrin och konsumtionssamhället.
– Se bara på ”Black week” och ”Black friday” och allt som folk bara köper och slänger. En produkt i ull håller i lätt 20 år om man tar hand om den. Vi älskar mode men det är mycket vi inte står för i den branschen, säger Paula.
På fredag från klockan 16.00 lanserar Basta sin provkollektion på H10 i Visby. Till en början har de valt att främst ha försäljning på nätet, men planerar att visa upp kläderna i fysiska butiker i Visby, Stockholm och i förlängningen utomlands.
– Vi vill föra ut Gotland som varumärke i världen, det är vårt mål. Den gotländska grå ullen har väldigt unik kvalitet och finns i princip bara på Gotland, säger Astri.
Till våren planerar de att presentera ett nytt plagg. Det kommer inte att finnas något lager utan kläderna kommer att göras på beställning.
– Det här är slow fashion. Vi vill inte skicka iväg det och ha produktionen någon annanstans, vi vill jobba småskaligt och då tar det lite längre tid, säger Paula.