Bostadsrättsförening i Visby installerar solpaneler

På Solberga Park tas det tillvara på solenergin. Bostadsrättsföreningen är först ute på Gotland med att sätta upp egna solpaneler på huset. ”Man måste bidra med det lilla”, säger föreningens sekreterare Jan Trunehag.

Sekreterare Jan Trunehag har tidigare jobbat med solceller, och ordförande Bengt-Ove Johansson har tidigare arbetat på GEAB. "Flera platser på Gotland är byggda för enbart semesterboenden som nu måste klara kapacitet året runt. Vi måste utveckla elnätet, byta kablar och rör så att fler kan utnyttja kapaciteten", menar de båda.

Sekreterare Jan Trunehag har tidigare jobbat med solceller, och ordförande Bengt-Ove Johansson har tidigare arbetat på GEAB. "Flera platser på Gotland är byggda för enbart semesterboenden som nu måste klara kapacitet året runt. Vi måste utveckla elnätet, byta kablar och rör så att fler kan utnyttja kapaciteten", menar de båda.

Foto: Ronja Hansen

HÅLLBARHET2019-07-10 06:55

I höstas påbörjades planeringen, och i början av sommaren var det på plats på taket. Solberga Park har blivit den första bostadsrättsföreningen på Gotland som har installerat egna solpaneler.

– Styrelsen har varit med och bestämt, men det är Jan som har drivit detta. Han har verkligen varit vår eldsjäl, berättar Bengt-Ove Johansson, ordförande vid bostadsrättsföreningen.

Det är inte bara för att spara el som de valde att satsa på förnybar energi – den största anledningen är miljön.

– Jag läste om en forskare som menar på att människan håller på att utrota sig sig själv. Det är viktigt att vi gör vårt för miljön. Även om våra solpaneler inte gör så stor skillnad i det hela, så är det viktigt att vi drar vårt strå till stacken, säger Jan Trunehag.

Nu har solpanelerna varit i drift i två veckor.

– Det har fungerat bra, men det är synd att vädret inte har varit så soligt den senaste tiden. Vi har också lite problem med wi-fi-signalen till monitorn, som gör att vi kan följa energiproduktionen från en app, så det är lite kvar att ordna, säger Bengt-Ove Johansson. Men både han och Jan Trunehag är hittills nöjda. De ska också sätta upp en skärm i entrén där hyresgästerna kan följa solpanelernas produktion. Även om beslutet att installera solpanelerna togs i styrelsen verkar många andra i bostadsrättsföreningen vara nöjda.

– Det är ingen som har klagat än i alla fall. Det enda som påverkas av solpanelerna är att husets värde ökar, och det är ju bara positivt, säger han.

Två andra föreningar har redan hört av sig till Solberga Park och frågat om panelerna, och både Jan Trunehag och Bengt-Ove Johansson tror att det kommer bli fler.

– Vårt tips är att prata med energirådgivaren på kommunen som är väldigt hjälpsam, och sedan kontakta en montör, säger dem.

Solpanelerna bidrar till 40 procent av den dagliga förbrukningen hos bostadsrättsföreningen. Mer än så kan den nämligen inte ge.

– Vi får inte exportera överskottet då vi inte räknas som mikroproducenter. Vi har därför räknat på vår lägsta förbrukning under ett år och satt en spärr precis under den, säger Jan Trunehag.

Nästa steg för föreningen är laddstolpar för elbilar.

– Vi har redan en efterfrågan och planerar att sätta upp två eller tre stycken för eget bruk. Vi kan ha max tre, annars måste vi gräva i marken och installera bättre kablar. Vi kommer nog snart till en punkt där allt måste bytas ut för att samhället ska klara alla nya laddstolpar och dylikt. Vi alla använder betydligt större mängder energi än förr när allt installerades, säger Bengt-Ove Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!