– I regeringsbeslutet står det Britt-Marie, men det är enda stället som inte Brittis används. Det är väldigt skönt, annars hade jag knappt vetat vem jag var, säger Brittis Benzler, som den 1 juni tog över som landshövding i Hallands län.
För gotlänningar är Brittis Benzler mest känd som vänsterpartist och mångårig engagerad och omtyckt politiker. Hon har varit regionråd, nämndsordförande och gruppledare i regionfullmäktige i över 20 år. I rollen som landshövding får åsikterna och partipolitiken stå åt sidan.
– Jag kan sakna att tycka i en del frågor. Man har större möjlighet att ta initiativ som politiker. Länsstyrelsen är en myndighet och det är skillnad, även om länsstyrelsen har ett brett uppdrag och ganska stort mandat i vissa frågor, säger hon.
Det var redan förra året som Brittis Benzler blev uppringd av Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt, och tillfrågad om han fick föreslå henne som landshövding.
– Jag funderade förstås en hel del efter att Jonas ställde frågan. Om vad jag ville med mitt liv, vad jag tror att jag klarar av och vad det skulle innebära. Jag landade i att det var alldeles för spännande för att tacka nej.
Vid den här tiden arbetade Brittis Benzler som politisk sekreterare för Vänsterpartiet på Gotland.
– Det var väldigt stillsamt och trevligt. Jag var till en början ganska trött och sliten efter att ha varit bland annat regionråd och nämndordförande. Men när det hade gått en tid blev jag återigen sugen på något mer att bita i, säger hon.
Sagt och gjort. Efter möten på departementet i Stockholm och en hel del väntan blev det i våras känt för allmänheten att Brittis skulle axla uppdraget. Under hennes första månader som chef för länsstyrelsen i Halland har mycket handlat om att lära känna länet. Det har varit besök i de olika kommunerna, på företag och intresseorganisationer. Innan flytten till Halmstad hade Brittis Benzler ingen relation till länet.
– Jag har varit här som turist för ett par år sedan, inte mer än så.
Många av de frågor som är viktiga för Gotland och som Brittis Benzler är van att arbeta med är även viktiga i Halland. Till exempel gällande besöksnäringen, de många gröna näringarna och frågor som rör kulturmiljöer och strandskydd.
– Det är en stor förmån att få möjlighet att lära känna en ny del av Sverige. Jag är otroligt samhällsintresserad, så det är bara vansinnigt roligt. Jag har nytta av mina kunskaper om kommunal beslutsgång och av förståelsen av hur kommuner fungerar.
Men Brittis Benzler har även lagt märke till några skillnader.
– Det märks att Halland är ett län som det länge har gått ganska bra för. Det är stor inflyttning, framför allt av människor i arbetsför ålder, man pratar inte om att lägga ner skolor utan om att bygga fler förskolor och skolor, och om att bygga nya bostadsområden. Kommunerna är inte heller tyngda av att vara sjukvårdshuvudmän, vilket gör att de har en mer kontrollerad ekonomi, säger hon och fortsätter:
– Det gör att de får ett annat självförtroende och en glädje, när man ständigt kan prata om nya utvecklingsprojekt. Det finns en grundläggande positiv syn och kraft, och man vågar vara lite offensiv.
Under de månader hon varit landshövding har hon hunnit träffa celebriteter som kung Carl XVI Gustaf och riksdagens talman Andreas Norlén. Men det är ändå alla möten med hallänningar hon värderar högst.
– Jag tycker om att träffa människor och att göra företagsbesök, det har jag alltid gjort. Att träffa kungen tillhör tradition, men det är andra typer av möten som dominerar.
När Brittis Benzler flyttade till Halmstad lämnade hon maken Jörgen Benzler kvar i deras hus i Sjonhem.
– Jag brukar försöka åka till Gotland två gånger i månaden och maken åker hit ibland också. Att vara särbo är ovant, men okej.
Som landshövding i Hallands län är residensboendet inget mindre än Halmstad slott.
– Det är fantastiskt och en väldigt fin kulturbyggnad. Den är från tidigt 1600-tal och har använts som bostad av alla landshövdingar i Halland. Det är en stor förmån att bo i sådan byggnad och lite skillnad mot huset på Gotland, säger hon.
Det kanske blir svårt att byta bort slottslivet sen?
– Nej, det tror jag inte. Jag tycker att det är roligt att vara här nu men jag är gotlänning i själen och tycker att det är fantastiskt skönt att vara hemma. Jag vill helst bo på landet. Där är det tyst, lugnt och mörkt och det tycker jag om.