Extra fokus på fysisk aktivitet och matvanor under 2021

Under 2021 kommer hälso- och sjukvården att lägga extra stort fokus på fysisk aktivitet och matvanor. Fysisk aktivitet på recept är ett grepp av flera som sjukvården ska försöka tillämpa mer.

Mer än en tredjedel av gotländska män och kvinnor är stillasittande mer än sju timmar per dag.

Mer än en tredjedel av gotländska män och kvinnor är stillasittande mer än sju timmar per dag.

Foto: Adam Ihse/TT

Hälsa och sjukvård2021-01-17 17:03

Att på rätt nivå främja ökad rörelse i befolkningen kan vara lika bra som multipiller, det menar Elisabet Drugge, legitimerad dietist och processledare för Hälsofrämjande sjukvård på regionens hälso- och sjukvårdsförvaltning.

Sedan 2003 har så kallad fysisk aktivitet på recept (FaR) implementerats inom hälso- och sjukvården på Gotland som ett samarbete mellan primärvården, folkhälsoenheten och Gotlands idrottsförbund. Men på senare år har det skett allt färre förskrivningar av FaR.

– Nyttan av FaR är underskattad och det förskrivs för lite i dag. Men det är också brister i uppföljningen. Vi arbetar för att öka förskrivningarna genom att utbilda vårdpersonal om nyttan samt att förbättra rutinerna kring förskrivning och uppföljning, säger Elisabet Drugge.

Inom regionen har antalet förskrivningar av FaR sjunkit från 521 stycken år 2015 till 150 under 2020.

– Förskrivningen hindras ibland av att själva förfarandet och uppföljningen anses ta tid och vara administrativt krävande. Just nu försöker vi ta nya tag med ökat fokus på nyttan av fysisk aktivitet samt att implementera nya blanketter som är framtagna i samarbete mellan Yrkesföreningar för fysisk aktivitet, YFA, och Region Stockholm.

Och skillnaderna i landet är stora. Allt från 105 recept per år till 14 000 enligt en undersökning som SVT genomförde 2019.

Det var dåvarande Statens folkhälsoinstitut, i dag Folkhälsomyndigheten, som utvecklade FaR i samband med det nationella initiativet Sätt Sverige i rörelse 2001. Det är Sveriges 21 regioner som är huvudmän för arbetet med FaR, som i huvudsak består av fem grundkomponenter:

Patientcentrerat samtal om fysisk aktivitet. Skriftlig ordination av en eller flera fysiska aktiviteter anpassade efter individens hälsotillstånd, livssituation och intressen. Kunskapsbanken FYSS (Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling), som används som grund för ordinationen. Samverkan mellan hälso- och sjukvård och lokala aktivitetsarrangörer, samt uppföljning av ordinationen utifrån individens behov.

Enligt statistik från Folkhälsomyndigheten 2016-2018 uppgav 39 procent av gotländska kvinnor och män att de var stillasittande sju timmar eller mer per dag. WHO rekommenderar vuxna att ägna sig åt fysisk aktivitet minst 150 minuter per vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!