Gotlänningar i pilotprojekt – testas för prostatacancer

Region Stockholm startar ett pilotprojekt för organiserad prostatacancertestning. Där ingår även Gotland.

PSA-prov anses inte vara tillräckligt för att testa för prostatacancer och föreslås därför kompletteras med fler tester. Arkivbild.

PSA-prov anses inte vara tillräckligt för att testa för prostatacancer och föreslås därför kompletteras med fler tester. Arkivbild.

Foto: Dan Hansson/SvD/ TT

Hälsa2022-05-26 16:00

I veckan skickas informationsbrev om satsningen ut till Stockholm och Gotland. Inom två veckor kommer en kallelse till 17 000 män som fyller 50 i år. Försöket ska pågå mellan 2022 och 2024 och testa totalt ungefär 50 000 män

Socialstyrelsen rekommenderade redan för fyra år sedan att alla män ska erbjudas organiserad prostatacancertestning, OTP. Det är inte samma sak som att alla ska testas, det var myndigheten emot. Orsaken är att ett förhöjt PSA-värde inte behöver innebära cancer i prostatan, åtminstone inte att den kommer utvecklas till en allvarlig form.

Många av de män som testas skulle därför få en diagnos och behandlas trots att deras cancer aldrig hade utvecklats till någon allvarlig sjukdom. En tredjedel av alla medelålders män har en liten cancer i prostatan. Bara en av tolv drabbas av en allvarlig prostatacancer.

OTP betyder i stället att män ska erbjudas testning och tydligt informeras om vad det innebär. Det betyder också att PSA-testet ska kompletteras med fler undersökningar om PSA-värdet är förhöjt.

– Det handlar om att specifikt kunna hitta de cancerpatienter som behöver behandling, säger Désirée Pethrus (KD), regionråd med ansvar för screeningfrågor.

I Sverige får ungefär 10 000 personer diagnosen prostatacancer varje år. Den ger sällan symptom i ett tidigt stadium, det är först när tumören växer som männen upptäcker den. Och då är det ofta för sent att kunna bota den helt.

Fakta: PSA-test

Provet tas på en vårdcentral och är som ett vanligt blodprov i armen.

PSA står för prostataspecifikt antigen.

Förhöjt PSA-värde kan också bero på godartad prostataförstoring, urinvägsinfektion eller inflammation i prostatan.

Behandling mot prostatacancer kan påverka livskvaliteten. Du kan till exempel få nedsatt förmåga att få stånd eller besvär med att det läcker urin.

Källa: 1177.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!