Vegan Gotland startade som en blogg, men har vuxit till något mer än det. Det finns nu en grupp på Facebook, där medlemmar tipsar varandra om mat och matställen, det finns recept, det finns en märkning som krogar kan få om de har veganskt på menyn – och det erbjuds tips till dem som ännu inte nått hela vägen.
Då, när nätverket startade, fanns en handfull ställen för veganerna att äta på.
– Nu är det över 20 ställen som fått märkningen, flera är på gång – och det finns säkert flera alternativ vi inte ens känner till ännu, säger Malin Friis, som är en av Vegan Gotlands grundare.
Grundkriteriet för märkningen är att krogen eller kafét ska ha minst en vegansk huvudrätt på den ordinarie menyn.
– Men vi har gjort något undantag, till exempel för Glassmagasinet, bara för att de haft så många bra glassorter, berättar Malin Friis.
Varken gruppen eller trenden är till endast för fullblodsveganer. Allt fler övriga ser boomen som något positivt och som en möjlighet att variera dieten ibland.
– Ja, det här är till för alla möjliga. Medvetenheten har ökat i samhället, både när det gäller den egna hälsan och miljön. Och kanske till viss del djuretiken också. Det här är en trend, ja, men jag tror den är här för att stanna, säger Malin Friis.
Henriette Bolz är även hon drivande inom Vegan Gotland, men hon blev öbo först för ett år sedan.
Bara sedan hon flyttade hit har tre utpräglade veganställen öppnat: Stora Ego, Café Mirell och Et Yok.
Parallellt har det hänt mycket med utbudet i matbutikerna, där stora Coops ”vegan corner” är ett exempel.
– Och Ica Atterdags har till och med frågat oss i nätverket vad det är för produkter som efterfrågas. Vi hjälper gärna till med sådant, säger Henriette Bolz.
Och alternativen finns inte bara i Visby heller, vilket Vegan Gotlands lista tydligt visar.
Samtidigt hoppas gruppen naturligtvis på att trenden ska sprida sig ännu mer.
– Det är ju smart av krogarna att ha något veganskt, även rent ekonomiskt. Annars finns det numera en klar risk att hela grupper vänder i dörren, för att en i sällskapet inte hittar något den vill äta, påpekar Henriette Bolz.
Och den som hakar på får ju dessutom nätverkets fina märkning.
– Nya alternativ hyllas direkt i vår grupp, så de belönas med en gång! Vegan Gotland handlar om den goda maten, där är det bara positiva tongångar, säger Malin Friis.