De närmsta dagarna har en förhöjd risk för höga halter av gråbopollen noterats på Gotland.
Gråbo är tillsammans med björk och gräs de tre stora källorna till pollenallergi och runt var femte svensk är drabbad. Gräsblomningen har nått sin kulmen i stora delar av landet men än finns många arter som blommar.
På Gotland och i nästan hela Sverige råder fortsatt stor risk för höga halter av gräspollen, i områden med större gräsmarker. Hög risk innebär att halten av pollenslaget är större än 50 procent.
Gråbo växer gärna på torr mark, längs med vägar och på gammal skräpmark men även längs med stränder. I närheten av större bestånd kan allergiker redan nu få besvär, speciellet längs med kusterna i Mälarregionen samt på Öland och Gotland.
Hur vet jag om jag är allergisk?
Det är inte alltid lätt att veta om man har pollenallergi eller en långdragen förkylning, men generellt sett gäller att om man förutom förkylningsliknande symtom som inte blivit bättre på en vecka, plus kliande ögon kan allergi misstänkas. Förutom nysningar, nästäppa och rinnande/svidande ögon kan det klia i halsen och gommen. Huvudvärk, trötthet och irriterade luftvägar med hosta eller astma är andra besvär som kan uppstå.
Hur mår jag bättre?
För många allergiker räcker det med att behandla med receptfria läkemedel, men om besvären inte lindras ska du uppsöka läkare och göra en allergiutredning, för att få råd om den bästa behandlingen just för dig. Gäller det ditt barn, bör ni alltid uppsöka läkare. Det finns även vacin mot pollenallergi.
Ta mediciner i tid, tänk på att det är normalt att vara tröttare än vanligt, håll koll på pollenprognoserna och försök planera aktiviteter och medicin därefter.
Håll sovrumsdörren stängd dagtid, byt lakan och städa ofta där du sover. Pälsdjur bär ofta med sig stora mängder pollen i pälsen. Ha gärna luftrenare. Om det går, var utomhus på kvällen eller på morgonen, när det finns dagg ute som binder pollen och gör att halterna i luften minskar. Ett kraftigt regn renar också luften och tar ner pollen på marken.
Klipp inte gräser, då virvlar stora mängder pollen upp. Byt kläder och tvätta håret när du kommer in efter att ha varit ute en stund.
Vad är pollen?
Med hjälp av pollenkorn sprider sig växter och förökar sig i naturen, det är också näringsrik föda för många fåglar och djur. Pollen sprids av insekter som bin och fjärilar, liksom i luften av väder och vind. Björk, som är en av de vanligaste allergenerna hos svenskar, kan i ett enda blomhänge sprida 5 - 10 miljoner pollenkorn.