2016 köpte Stockholmsparet Maja Arfvidson och Max Wessman ett kafé i Slite och drev det i ett år. Men lokalen var inte optimal, så de lämnade den och skaffade ”vanliga” jobb.
Det varade inte länge.
– Jag trivdes aldrig med det, jag ville ha en egen verksamhet. Vi gick förbi den här lokalen i Visby, kontaktade ägaren och någon vecka senare hade vi skrivit kontrakt. Vi öppnade i april, berättar Maja Arfvidson.
De har fått slita hårt för att få sitt Café Mirell, döpt efter äldsta dottern, att fungera och gå runt. Men det var ju en liten dröm. Och att byta utbud finns inte på kartan.
– Om vi hade haft kött hade vi tjänat mer, men det handlar inte om det för oss. Veganskt känns mer rätt i tiden också.
Paret har dock valt att inte skylta med sitt veganska utbud. Men inte för att smyga med det, utan för att normalisera alternativen.
Och om man tänker efter – varför skulle någon behöva skylta med att de inte använder smör i bullarna?
– Jag frågar alltid om gästen vill ha vanlig mjölk eller havre? Då testar de kanske något nytt och vips har de börjat med havrelatte i stället. Det är det jag vill, att promota veganskt på ett bra sätt. För övrigt är det konstigt att det inte finns gotländsk havremjölk att köpa, tycker Maja Arfvidson.
De flesta av kunderna är mycket positiva till kaféts frestande bakverk och matutbud. Men visst har det funnits ett och annat undantag.
– En person ville ha skinka på mackan. När han hörde att vi inte har kött gick han härifrån, för att han inte ville ”stötta sådan verksamhet”.