Den 13-19 november hålls den internationella antibiotikaveckan, World Antibiotic Awareness Week, av världshälsoorganisationen WHO. En ökad rörlighet av människor, djur och livsmedel gör bakterieresistens till ett växande globalt problem.
På riksnivå har antibiotikaanvändningen minskat. På Gotland har dock antibiotikarecept ökat den senaste 12-månadersperioden och har högst antal recept av alla landsting per invånare.
Smittskyddsläkare Sven Montelius är bekymrad över utvecklingen.
– Här har man tagit ut 352 antibiotikarecept per 1000 invånare den senaste 12-månadersperioden. Motsvarande siffra för Västerbotten är 247. Det är svårt att tro att gotlänningar är så mycket sjukare än de i Västerbotten, det är troligtvis andra faktorer som ligger bakom.
Inom primärvården har antibiotikaföreskrivningen ökat mest.
– Vi har inte möjlighet och resurser att analysera orsakerna, många komponenter kan spela in. Är vi mer tillgängliga för patienterna och för generösa med att skriva ut antibiotikarecept?
Sven Montelius poängterar riskerna med onödiga antibiotikabehandlingar:
– Det kostar pengar för både patienten och vården, men den största risken är att antibiotikan tar död på snälla bakterier och de elakare bakterierna blir kvar i kroppen. Man får också onödiga biverkningar.
Nationellt sett ges mest antibiotika till barn under sju år och vuxna över 80 år. Antibiotika skrivs ibland felaktigt ut för exempelvis luftvägsinfektioner och urinvägsinfektioner, menar Sven Montelius.
– Gotland har många äldre personer i befolkningen. De kan ha 30 – 50 procent mer bakterier i urinen utan att vara sjuka. Behandlar man bort de bakterierna finns risken att det utvecklas till sämre bakterier som börjar att ge symptom.
Hur kan ökningen av antibiotika stoppas på Gotland?
– Vi är en liten ö med små resurser, men vi måste försöka minska användandet. Vi behöver få ut information till allmänheten, att inte efterfråga antibiotika vid sjukdomar när det inte behövs.
Tillsammans med chefsapotekaren och en distriktsläkare besöker nu Sven Montelius öns alla vårdcentraler för att ge information.
– I snart tjugo år har arbetet mot resistenta bakterier pågått i Sverige, vi måste fortsätta att sprida budskapet.