Nyanlända kvinnor lär om hälsa i tryggt rum

En grupp utrikesfödda kvinnor har fått lära sig om kvinnokroppen, rättssamhället och psykisk hälsa i en trygg och tillåtande miljö. Kursen är den första i sitt slag i Sverige.

Ahlam Naser, Touria Chbik, Azhar Ali, Fatima Tamour och Nada Sabsabi lär om hälsa.

Ahlam Naser, Touria Chbik, Azhar Ali, Fatima Tamour och Nada Sabsabi lär om hälsa.

Foto: Eleonor Svensson

Hälsokurs (GA)2018-05-23 09:00

Under fem kurstillfällen i vår har elva kvinnor från Syrien, Irak, Libyen och Marocko utbildats i hälsa. Kerstin Blomberg, cirkelledare, har bjudit in olika föreläsare, till exempel en advokat, en barnmorska, en psykolog och en barnsjuksköterska till varje tillfälle. Deltagarna har lärt sig om bland annat preventivmedel, kvinnokroppen, barnkonventionen, psykisk ohälsa, kost, motion och det svenska rättssamhället.

– Det är olika hur länge de varit i Sverige, allt från tre månader till tre år. Tillsammans har de här kvinnorna 41 barn, och att stärka kvinnorna är ett sätt att stärka barnen, säger Kerstin Blomberg.

På måndagen avslutades kursen och deltagarna fick blommor och diplom.

– Det har varit en underbar kurs där jag lärt mig mycket. Eftersom vi bara varit kvinnor har vi inte behövt vara blyga utan kunnat ställa de frågor vi vill, säger Fatima Tamour.

Maria Ali håller med om att det har varit skönt att det bara varit kvinnor i rummet, och tycker att de fått mycket ny värdefull kunskap.

– Vi har fått råd om hur vi kontaktar vården, om kvinnokroppen och hur underlivet fungerar. Vi har även träffat en psykolog om hur vi ska tänka som upplevt svårigheter och varit i krig, berättar hon.

Förutom samhällsinformation har kurstillfällena lett till många diskussioner och samtal, och de har fått svar på frågor som de annars kanske inte vågat ställa, till exempel om den svenska synen på sex före äktenskapet.

– Det har kommit upp viktiga saker under samtalen. Till exempel har någon undrat varför man i Sverige inte får gifta sig förrän man är 18 år men ha samlag vid 15 år, vart man vänder sig på drop in och hur drop in fungerar, säger Kerstin Blomberg.

Studiecirkeln är ett samarbete med Karolinska institutet och finansieras av Folkhälsomyndigheten. Kerstin Blomberg fick frågan om att leda kursen på Gotland, vilken blev den första i Sverige. Fyra liknande kurser ska startas på andra håll i Sverige och ytterligare två kurser på Gotland är inplanerade till hösten.

– De har varit med om så fruktansvärda saker och det är mycket att sätta sig in i när man kommer till Sverige. Här har det skapats nya kontakter, och alla har kommit varje gång. Jag beundrar dem så mycket, säger Kerstin Blomberg.

På Almedalsveckan kommer arbetet att presenteras på ett seminarium där Kerstin Blomberg och två av kvinnorna kommer att delta.

Psykisk ohälsa hos nyanlända

Mellan 20 och 30 procent av asylsökande flyktingar som kommer till Sverige beräknas lida av psykisk ohälsa.

Asylsökande kvinnor är särskilt utsatta. De kan ha varit utsatta för diskriminering, fattigdom och förtryck i hemlandet. Sexuellt våld har ökat i krig och väpnade konflikter.

Invandrarkvinnor löper dubbelt så stor risk att få postpartumdepression.

Kvinnorna söker dock sällan hjälp för sina psykiska symtom. Språksvårigheter och kulturskillnader är stora hinder, men också brist på kunskaper.

Källa: Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!