Klockan är nio på onsdagsförmiddagen. I matsalen på Solklintskolan i Slite står en färgrik frukostbuffé uppdukad. Här finns frukt, bär, egengjord müsli, ägg och allt socker är uteslutet.
– Det verkar uppskattas. Det ser inte ut som om någon skolkar precis, säger förstekock Johan Haikari med ett stort leende.
Frukosten är en del i ett större projekt som just nu pågår på elva skolor runt om på Gotland. Tack vare ett statsbidrag på 649 000 kronor från Skolverket kan skolorna under en termin genomföra ett hälsoprojekt som man hoppas ska lägga grunden för goda vanor kring kost, sömn och fysisk aktivitet hos eleverna.
– Det här är jättespännande, säger idrottslärare Ulf Stillman.
– Gotland har ju legat i topp i två ligor - övervikt och psykisk ohälsa. Och all forskning talar i en riktning. Om du rör på dig får du högre betyg och klarar dig bättre senare i livet.
Projektgruppen på Gotland har hämtat inspiration bland annat från Bunkefloprojektet i Malmö. Där införde Ängslättskolan i Bunkeflostrand 1999 fysisk aktivitet varje dag på schemat med mycket lyckat resultat.
För pengarna har skolorna bland annat kunna köpa in pulsband. På idrottslektionerna ingår nu pulshöjade aktiviteter där eleverna ska nå upp till 70 procent av sin maxpuls.
– Det är då man märker skillnad, berättar Ulf Stillman. Vi vet att fysisk aktivitet är positivt för psykisk ohälsa. Ta till exempel Ingmar Bergman och hans demoner. Han gick ut och promenerade. Einstein tog cykelturer för att få nya idéer.
Tre gånger varje vecka tar också lärarna 20 minuter av sin lektionstid för att gå en rask promenad utomhus med eleverna. Och enligt Ulf Stillman har alla lärare köpt konceptet.
– Om man tar 20 minuter av matten och det resulterar i att eleverna får lättare att koncentrera sig och blir duktigare i matte så tjänar vi alla på det.
Har du något bra tips till föräldrar om hur de kan få igång sina barn?
– Uppmuntra barnen till ett aktivt liv. Rör på er tillsammans. Om föräldrar rör på sig börjar barnen också röra på sig. Att motionera är inte bara bra för barn. Forskning talar för att pulshöjande aktiviteter kan skjuta upp demens.
Har ni märkt någon skillnad på skolan ännu?
– Kanske inte riktigt än. Projektet pågår nu fram till sommaren. Men vi kommer att fortsätta i tre år och sedan utvärdera arbetet. Det måste få ta tid. Det känns som vi gör något viktigt här.
redaktion@gotlandsallehanda.se