Roliga timmen för lärare på arbetstid

Personalen på Wisbygymnasiet får under läsåret göra olika aktiviteter tillsammans på arbetstid. Det ska leda till bättre samarbete, och i förlängningen mindre stress och ohälsa.

Radin Rashidi, IT-tekniker, får umgås med sina kollegor i bassängen under hösten.

Radin Rashidi, IT-tekniker, får umgås med sina kollegor i bassängen under hösten.

Foto: Henrik Radhe

Hälsosatsning (GA)2018-08-24 09:01

Under en och en halv timme varannan vecka får Wisbygymnasiets anställda, över 200 personer, pröva olika aktiviteter. De kan till exempel gjuta i betong, läsa kriminologi eller programmering, styrketräna eller cykla mountainbike.

– Syftet är att främja gemenskap, samarbete och hälsa, säger Peter Lerman, rektor på Wisbygymnasiet.

Tio anställda har valt att ägna sin tid under höstterminen till att simma. Matilda Selahn, lärare på vård- och omsorgsprogrammet, håller i kursen och ska lära ut olika simtekniker till den som vill.

– Vi har mycket att göra på jobbet och jag tror att det här kommer att ge energi och ett avbrott i vardagen, säger hon.

I Wisbygymnasiets lokaler på norr befinner sig tolv lärare för att lära sig att gjuta i betong.

– Det har verkligen funnits ett sug att gå kursen, platserna tog slut direkt. Någon vill göra blomkrukor eller betongbord. Sen ska vi dricka kaffe och prata med, säger byggläraren Peter Malkan, som håller i kursen.

Han är positiv till initiativet.

– Man har dragit ner på allt så vi träffas aldrig. Det är berikande att träffa kollegor som kommer med idéer som jag sedan kanske kan använda till eleverna, säger Peter Malkan.

Thomas Lundgren, lärare på restaurangprogrammet, ska gjuta ett fundament till ett solur som ska med ut till sommarstugan.

– Det här är raka motsatsen till vad jag gör annars. Det här kan jag ha nytta av, säger han.

På Wisbygymnasiet i Richard Steffen-huset hålls yogalektion och intill idrottshallen ligger ett gym där några lärare valt att husera under terminen.

– Jag vill bygga upp kroppen för jag planerar att köra GGN i år, säger Paul Eklund, lärare i fordonsteknik.

En viktig bit är att få tillfälle att umgås med kollegor man normalt inte träffar, säger de, men även att få chans att röra på sig.

– Vi är många som är kritiska till att skolan tog bort friskvårdstimmen, det här ersätter inte det fullt ut men är i alla fall någonting, säger Johan Bergström, lärare i matte och spanska.

Från att ha varit olika enheter har skolan nyligen slagits ihop till en gemensam, och därför anser rektorn att det är viktigt att personalen bekantar sig med varandra. Men han hoppas även att satsningen ska leda till minskad stress och fortsatt låg sjukfrånvaro.

– Det finns lite funderingar att detta på sikt även ska omfatta eleverna, säger Peter Lerman.

Vad kostar satsningen?

– Vi använder de resurser, lokaler och den tid som redan finns. Så det är helt kostnadsneutralt, säger Peter Lerman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om