Gravfynd från järnåldern i När

En grav från järnåldern har hittats vid Hammarnäs fiskeläge i När.Fyndet gjordes i samband med ett pågående arkeologiskt projekt.En glaspärla, ben och gravsätt visar att graven är från järnåldern.

Gör fynd. Peter d`Agnan vid centrum för historisk arkeologi och byggnadsvård undersöker hamn- och fiskelägen i När. Foto: Chab/Sofia Norgren

Gör fynd. Peter d`Agnan vid centrum för historisk arkeologi och byggnadsvård undersöker hamn- och fiskelägen i När. Foto: Chab/Sofia Norgren

Foto:

Hammarnäs2010-04-24 04:00
Upptäckten gjordes i samband med höjdmätningar inför det pågående arkeologiska hamn- och fiskelägesprojektet arkeologiska projektet i När.
- Strax före påsk hittade vi människoben ytligt liggande i en åker vid Hammarnäs fiskeläge, berättar Peter d`Agnan.
Han är antikvarie vid Centrum för historisk arkeologi och byggnadsvård, C.H.A.B, som gör en pilotstudie av hamn och fiskelägen längs kusten i När.

Gravfynd
Graven har undersökts på uppdrag av länsstyrelsen. På platsen fanns ett odlingsröse som täckt den sedan länge bortplöjda graven.
- Under järnåldern var graven väl synlig där den låg på det som då var en höjd på en utstickande udde i havet. Av begravningssättet, och det enda fyndet, en röd glaspärla, går det inte att få mer information än dateringen, konstaterar Peter d`Agnan.

Pilotprojekt
I hamn- och fiskelägesprojektet görs en arkeologisk utredning längs hela kusten, främst i jakt på medeltida fiskelägen, som GA har berättat om.
- Minst tre medeltida fiskelägen är bekräftade vid prospektering, men mycket arbete återstår. Vi har bara hunnit med ett fåtal "titthål" men redan fått ordentliga napp, säger Peter d `Agnan.
I en förstudie till projektet har 120 sannolika medeltida hamn- och fiskelägen pekats ut. Efter pilotstudien i När väntar utvärdering av projektet. Utgångspunkten är att merparten av dessa fornlämningar inte är registrerade i fornlämningsregistret och riskerar att förstöras.
- Gotlandskusten exploateras allt mer. Det skapar ett fornminnesvårdande problem som vi måste ta hänsyn till. Registreras platserna undviks omedveten förstörelse samtidigt som mark frigörs som lämpar sig bättre för exploatering. För markägare är detta en klar fördel då man får reda på om och i så fall var det kan finnas okända fornlämningar, sammanfattar Peter d`Agnan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!