Reservhamn för 18 miljoner - men ingen vill betala

Nu är muddringen av hamnen i Slite klar. För att den ska kunna fungera som reservhamn krävs ytterligare investeringar. Men det är det ingen som vill finansiera.

Region Gotlands hamnchef Mats Eriksson tycker att det händer för lite i frågan om en reservhamn på ön.

Region Gotlands hamnchef Mats Eriksson tycker att det händer för lite i frågan om en reservhamn på ön.

Foto: Tommy Söderlund GT

Hamnbrist (GT)2016-05-11 05:30

Arbetet med muddringen slutfördes sista mars. Notan landade på 11,1 miljoner kronor. Men för att Region Gotlands planer på att använda den som reservhamn ska bli verkligehet krävs ytterligare investeringar på ungefär 18 miljoner kronor. För det beloppet nås grundnivån, att fartygen kommer till kaj och kan förtöja i Slite. Det som behöver byggas är en roro-ramp, så att man kan köra av och på fordon samt en dykdalb, en fristående förtöjningsanordning, eftersom de stora Gotlandsbåtarna är 200 meter och kajen bara är drygt 150 meter.

Mats Eriksson, Region Gotlands hamnchef :

– Med den investeringen skulle vi få en reservhamn som kan nyttjas vid extraordinära tillfällen för att upprätthålla ”Gotlands överlevnad”. Det är en stor fråga som Region Gotland driver mot de statliga myndigheterna i olika former.

Beredskapschef Christer Stoltz berättar att behovet av en reservhamn tagits upp i Region Gotlands risk- och sårbarhetsanalys och även i det projekt som nyligen genomförts tillsammans med Livsmedelsverket där förutsättningarna för livsmedelsförsörjningen på Gotland gåtts igenom.

– Vi är fullständigt beroende av Visby hamn och Visby flygplats. Skulle vi få störningar där skulle det få konsekvenser direkt. Det är jätteviktigt att vi får till en reservhamn, det har jag påpekat i flera år, säger han.

Nästa vecka ska Lena Johansson, strateg inom Region Gotland, ha ett möte med Mats Eriksson, Christer Stoltz och Länsstyrelsen på Gotland för att bilda sig en samlad uppfattning i frågan. Den ska hon sedan presentera för politiker och trafikrådets styrelse. Som hon uttrycker det:

– Nu måste vi gå vidare med det här och se vad det finns för möjlighet att hitta pengar. Det har ju till exempel funnits med en reservhamn i avtalet för färjetrafiken. Eller kanske skulle det kunna vara ett delat eller tredelat ansvar mellan olika parter?

På frågan om Trafikverket skulle kunna lägga tillbaka kravet på reservhamn i färjeupphandlingen svarar Lars Hellström, business controller på Trafikverket så här:

– Inför upphandlingen för 2017 var det aldrig en riktig fråga. I grunden är det väl en fråga för Gotland att driva, men jag tycker inte det är viktigt att det regleras i trafikavtalet.

Tommy Gardell, tekniska nämndens ordförande vill också se en reservhamn i Slite:

– Men vi tycker att Trafikverket ska vara med och betala för den.

Och så hamnchefen Mats Eriksson igen:

– Det är en jättestor fråga för Gotland, men det händer ingenting. Alla tycker att det självklart, men säger samtidigt ”inte kan det vara så att det är vi som ska betala för det här?”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om