I slutet av januari fanns tio intressenter som lagt bud på före detta marinvarvet i Fårösund. Efter tre veckors förhandlingar närmar sig affären nu ett köpekontrakt. Två utländska budgivare finns, enligt säljaren affärsmannen Joachim Kuylenstierna, med långt fram i förhandlingarna.
I går befann han sig utomlands för att träffa en av dem. Han bekräftar att det finns ännu en utländsk intressent bland budgivarna.
– De säger att de vill ha sedvanlig hamnverksamhet, säger Joachim Kuylenstierna, om de utländska företagens planer.
Han är dock förtegen och vill inte berätta mer om spekulanterna.
De två utländska budgivarna tävlar just nu med Försvarsmakten om vem som kan lägga det bästa budet för att säljaren ska acceptera en affär.
– Vi är fortfarande intresserade och det pågår förhandlingar. Vi har haft en dialog med säljaren och vi får se vad slutresultatet blir, säger Johan Danielsson, pressekreterare på Fortifikationsverket.
Han förklarar att det är Försvarsmakten som gett myndigheten uppdraget att köpa.
– Vi ska leverera efter deras behov, säger Johan Danielsson.
Sedan försvaret på Gotland, med marinbasen och KA3 i Fårösund, avvecklades har behoven ökat. I december i fjol köpte försvaret hamnen i Kappelshamn för drygt två miljoner kronor.
– Rent generellt kan jag säga att Kappelshamn köpte vi för att Försvarsmakten hade behov av en nödhamn. Hamnen i Fårösund skulle fylla andra behov, då är det mer ett aktivt behov än passivt som reservhamn, säger Johan Danielsson.
Fastigheten, där marinvarvet är basen, är på 6,6 hektar mark och en mängd olika industribyggnader ingår i affären. Taxeringsvärdet är på drygt sex miljoner kronor.
Själva hamnbassängen har under försvarets tid byggts om och muddrats, för att kunna ta emot bland annat ubåtar i undervattensläge. Marinvarvet invigdes 1938 för att bland annat kunna utrusta och underhålla fartyg vid mobilisering. I fredstid har varvet fungerat även för civila fartyg.
För Joachim Kuylenstierna har det varit en lång process innan beslutet togs att sälja.
– När man väl har bestämt sig är det enklare, men det är viktigt att någon tar över som är bra, säger han.
Han förklarar att han trots försäljningen har ett starkt engagemang kvar i samhällets framtida utveckling.
– Jag tycker att jag inte kan utveckla Fårösund mer än vad jag har gjort, säger Joachim Kuylenstierna.
Han är hittills nöjd med nivån på budgivningen, som han menar gått över förväntan. Prislappen är dock hemlig tills lagfarten är skriven med den som får köpa hamnen.