Bilder: Här skördas druvorna till gotländska lyxbubblet

För två år sedan planterades 26 000 vinplantor i Hamra. Nu är det dags för Långmyre vineris första skörd av vindruvor.

Emma Serner och Andrea Guerra ser nu fram emot den första riktiga vinskörden.

Emma Serner och Andrea Guerra ser nu fram emot den första riktiga vinskörden.

Foto: Dennis Pettersson/montage

Hamra2020-10-23 07:01

Det blåser snålt och tusentals vinrankor vajar i vinden. Det är oktober vid Långmyre vineri på sydligaste Gotland och den allra första skörden börjar bli färdig.

– Förra året fick vi tio kilo frukt. I år har vi ungefär 200 kilo. Skörden är fortfarande mikroskopisk i förhållande till vad den kommer att bli, säger Emma Serner.

Det var på en vingård i Italien som Emma Serner praktiserade och träffade sin pojkvän Andrea Guerra som var vinmakare. Tycke uppstod och Emma tog med sig Andrea till Sverige och Gotland. Tankar föddes på att skapa en vinodling vid Emmas mormors gård vid Långmyre i Hamra. Efter noggranna jordanalyser kom man fram till att åkern bredvid gården var en lämplig plats.

– Nederbördsmängden över året är väldigt bra här – väldigt lite. Man vill att rankorna ska stå torrt när de är vuxna. Och det finns lagom med näring i marken, säger Andrea Guerra.

 Emma Serner fyller i:

– Närheten till havet ger en mild höst och vinter. Och det blåser ofta, vilket är bra för att plantorna ska hålla sig torra. Man vill undvika risken för mögel.

Vinrankan som växt är en riktig tuffing, som måste få kämpa om den ska ge bra vindruvor och kvalitativa viner.

– Det är en rätt dominant växt, den vill klättra överallt och producera hur mycket frukt som helst. Men det blir nödvändigtvis inte bra frukt om man gör för mycket, så man vill att rankorna ska ha det kärvt och stressat. Men i början får man vara lite snäll mot dem, säger Emma Serner.

De två första åren blev en utmaning för odlingarna, både 2018 och 2019 hade riktigt torra somrar. 2018 dog 4 000 av stockarna och fick planteras på nytt.

Gotlands kalkrika jord kommer att sätta sina spår på vinet.

– På det grundaste odlingsstället är det knappt en meter ner till berghällen. När rötterna kommer ner dit suger de vatten längs berggrunden, vilket kommer ge stor effekt på vinet, säger Emma Serner.

På den fem hektar stora odlingen är vattentillgången i jorden ganska skiftande och odlingen har flera olika mikroklimat.

– Ett av våra grundkrav i odlingen är att inte gå in med extrema åtgärder som anstränger klimatet. Vi vattnar ingenting utan litar på den naturliga nederbörden. I delar av odlingen finns det gott om vatten som ger frodiga plantor, medan det är väldigt torrt på andra ställen.

I Burgsvik har paret inrett sitt vineri granne med Guteform och Burgsviks bryggeri där druvorna pressas och där vinet sedan kan jäsa i ståltankar och på ekfat.

– Vi har planterat fem olika sorters druvor, tre gröna och två blå, som vi är ensamma om i Sverige. Förhoppningen är att det första vinet, ett rosé, kan släppas till påsken 2021. Första rödvinet räknar vi med är klart till nästa höst, säger Emma Serner.

I första hand kommer vinerna att hamna på gotländska restauranger, men Emma och Andrea har även ett framtida sikte inställt på Systembolagets hyllor.

– Tanken är att vi ska göra rött, vitt, bubbel och rosévin, säger Emma Serner.

Andrea lyfter på locket till ett ekfat som är fyllt av krossade druvor med juice och skal.

– Det här blir en liten exklusiv omgång rödvin. Det var 125 kilo druvor, så förhoppningsvis kan vi få ut 100-120 flaskor vin av det, säger Emma Serner.

Paret vill också kunna göra grappa, ett destillat på druvrester. Men den största produktionsgrenen hoppas de kommer att bli mousserande vin.

– Det ska vara vår främsta premiumprodukt. Förutsättningarna här är bra för det, säger Emma Serner.

Vinodling på Gotland

Trots relativt goda förutsättningar att lyckas med vinodling är det få som gjort seriösa försök på Gotland. Innan Långmyre vineri kom till stånd var under många år Gute vingård i Hablingbo ensamma om kommersiell produktion. Lauri Pappinen startade sina vinodlingar 1999 och tog ut första skörden 2002. Pappinen sålde verksamheten 2019 till Björn Jansson.

I Sverige finns nu 35 yrkesodlare av vin, medan runt 150 odlar på hobbynivå. De flesta finns längs kusterna i Skåne, Blekinge och på västkusten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!