Man kan nog mer eller mindre säga att det blev en chockstart på Jakob Ringboms och Nina Bagius förhållande. De träffades och blev ett par 2012. Bara två månader senare tackade de ja till att ta över Hamra krog.
– Min syster Josefin som ägde krogen då visste att Nina var utbildad kock och sa att: "nu säljer jag eller så får ni ta över", berättar Jakob.
Det nyförälskade paret diskuterade noga igenom erbjudandet i en vecka och bestämde sig sedan för att bli med krog.
Vad var det ni tog över då 2012?
– Det var ett ställe med ganska dåligt rykte, minns Nina och fortsätter:
– Det var absolut inte ett ställe som man åkte till för matens skull. Man gick hit och tog en bärs och lyssnade på musik. Det var kanske inte generellt dåligt här jämt, men det var lite rörigt för krogen hade varit utarrenderad i perioder och det fanns ingen röd tråd.
Så en röd tråd var precis vad Nina och Jakob bestämde sig för när de tog över, och tråden var Frankrike.
– För Jakob var det franskt tema eller ingenting alls. Jag tyckte det var jättebra. Med tydliga ramar blir allt mycket lättare, man slipper välja mellan allt, säger Nina.
Många höjde på ögonbrynen och sa att en fransk bistro, det kommer aldrig att funka på södra Gotland, berättar Jakob.
Men påsken 2013 premiäröppnade Jakob och Nina sin bistro och de minns med fasa hur allt som kunde gå fel faktiskt också gjorde det.
– Vi var jättenervösa för veckan innan öppningen hade allt rasat, berättar Jakob och Nina Fyller i:
– Vi hade ingen värme, inget kassasystem, ingen el, en vattenläcka och en fullbokad restaurang. Vi fick sms:a till alla som bokat bord att de skulle ha med sig kontanter, men bara någon timme innan vi öppnade kom vi på att vi hade ju ingen växelkassa, minns Nina.
Hur som helst, så blev faktiskt premiären en riktig succé. En känd krögare var gäst och efter att ha avnjutit sin mat kallade han in en sönderstressad Nina från köket. Han höll ett uppskattande tal och tackade för den goda maten. Därefter förenade sig matgästerna i en rungande applåd för den nya franska bistron.
– Efter det tänkte vi att det här ska nog gå bra ändå, berättar Jakob och han fortsätter:
– Vi gick från en bottennotering till att folk tyckte att här var det någon att räkna med. Jag minns att min pappa, Göran sa att: "det här har alltid varit ett ställe med dålig mat och bra musik. Nu är det här ett ställe med bra mat, men dålig musik", skrattar Jakob som bara låter fransk musik ljuda i bistrons högtalarsystem numer.
Tanken har varit att skapa en restaurang som man kan hitta i någon byhåla i Frankrike. Maten är lokal och omsorgsfullt tillredd, atmosfären välkomnande och nya möten kan uppstå.
– Det ska vara helt opretentiöst. Den som kommer in och bara tar en öl är minst lika viktig som den som kommer in och beställer en tre-rätters middag, säger Nina.
Det är parets 10:e säsong i år. Från början hade de satt upp ett mål om att köra krogen i tre år. Sedan blev det några till, och några till. Det finns nu två barn i familjen och Nina har börjat plugga tills sjuksköterska i Visby. Jakob har flera bokprojekt på gång.
Kommer ni att köra tio år till?
– Vi kör så länge det känns roligt, svarar de båda samstämmigt och Jakob fortsätter:
– Jag har skapat min dröm. Jag driver en krog och skriver böcker. De sista två åren har jag inte gjort något annat. Det känns nästan overkligt.