På strandängarna nere vid havet stängslar Karin Westberg in banan med ett elnät så att publiken inte ska störa tävlingarna på andra sidan.
– Vi har aldrig haft SM på vår gård, men det har varit på Gotland för länge sedan, säger Karin Westberg som är lantbrukare och ordförande för Gotlands vallhundsklubb.
De har arrangerat kvaltävlingar och en cup på hennes gård innan, men har nu gått upp till elitnivå.
– Det blir mycket att hålla koll på, men det är en fördel när man känner till sina marker och djuren, säger Karin Westberg.
Längre ner mot vattnet släpps fyra av hennes får fram för att den första tävlingshunden ska hämta dem. 300 meter bort står hundföraren och visslar för att dirigera hunden runt banan. De olika visslingarna signalerar vänster, höger, framåt och stopp.
– Sedan ska de flytta djuren runt banan genom grindar, det är uppbyggt som arbetsmoment där man flyttar genom olika hagar. Man ska också dela av djuren och fålla in dem i en liten fålla, förklarar Karin Westberg.
På gården finns ungefär 650 tackor och de flesta av dem är med under något tävlingsmoment.
– Dag två är det även singling, då man ska singla ut ett djur. Dag tre har man två flockar, så då är det dubbelhämt och sortering, där man sorterar ut djur som är märkta, fortsätter Karin Westberg.
Ingen av de som har kvalat in till de svenska mästerskapen är gotlänning, det finns däremot många som är funktionärer. En av dem är Katarina Björn, som har tävlat i SM förut.
– Det krävs erfarenhet och djurkänsla och det gäller att vara effektiv, säger hon samtidigt som en av deltagarna försöker få in fårflocken i fållan innan tidsbegränsningen på tio minuter har gått.
– Time! ropar en av domarna då tiden är ute.
Ett annat ekipage gör sig redo. Det är vallhunden Tyne med sin förare Karin Söderberg, som har startnummer 11 på ryggen. Hon har åkt hit från Småland med två tävlingshundar och är rutinerad.
– Det här är mitt 26:e SM i rad, säger hon.
Karin Söderberg köpte en gård med får och skaffade en border collie på 1990-talet. Sedan dess har hon tävlat.
– Tjusningen är egentligen samarbetet mellan människa, hund och får, säger hon som numera även är vallhundstränare och uppfödare.
När det är hennes tur får hunden in fåren i fållan precis i rätt tid och Karin Söderberg har goda chanser att tävla vidare.
SM i fårvallning pågår hela helgen och är öppet för allmänheten att beskåda.