Elinor Stiwne (V): "Varför ska alltid vi åka?!"

Elinor Edvardsson Stiwne (V) i Hamra är den kandidat i valet som har längst avstånd till Visby. "Tjänstemän och politiker borde åka till oss", säger hon.

Elinor Edvardsson Stiwne (V), den kandidat som har längsta avståndet till den regionala maktens centrum, Visby.

Elinor Edvardsson Stiwne (V), den kandidat som har längsta avståndet till den regionala maktens centrum, Visby.

Foto: Sofie Regnander

Hamra2022-06-10 09:05

Samhällsengagemanget har alltid funnits där, i internationella frågor och mer närliggande. Efter studenten 1968 pluggade Elinor Edvardsson socialt arbete i Stockholm – och gick i demonstrationståg mot USA:s krig i Vietnam.

– Och så var jag aktiv i aktionsgruppen för daghem. Där gick jag med när jag fick mitt andra barn och det inte fanns någon barnomsorg. Vi gick in i riksdagshuset och skanderade "ropen skalla, daghem åt alla", minns hon.

Hon arbetade med Alternativ jul och var med och drog i gång ett föräldrakooperativt daghem. Hon har arbetat fackligt som förskollärare och varit barnomsorgschef – i Gagnef. Så organisationsförmågan har hon också burit med sig.

I dag är hon ordförande i Hamra bygdegårdsförening, tidigare en mycket mansdominerad sammanslutning. Men inte nu längre, med kvinnor på posterna som både ordförande och vice.

– Hur skulle det gå, med "två kärringar, som inte förstår sig på tak och som inte ens är från Hamra", undrades det. Men vi har fått respekt för det vi gör, vi kunde andra saker, kommenterar hon.

Medlem i ett parti blev hon, som är uppvuxen i Jormvattnet längst norr i Jämtland, först när flytten till Gotland var genomförd 2013. Det blev Vänsterpartiet, för vilket hon nu kandiderar i det kommande valet till regionfullmäktige på Gotland.

– Jag månar om barns villkor, att det ska finnas lika förutsättningar. Och Vänsterpartiet har stått på sig när det gäller motståndet mot privatisering av välfärden, det gillar jag.

40:e plats på den lokala valsedeln ger dock sannolikt ingen plats i fullmäktige. Något nämnduppdrag är inte heller aktuellt, särskilt inte då hon och hennes man tillbringar fyra månader om året på den grekiska ön Karpathos.

Så något långpendlande till Visborg kommer inte att bli aktuellt. Men hon tycker det är viktigt att allt inte koncentreras till Visby eller andra städer.

1961 flyttade familjen från Jormvattnet till Eskilstuna. 

– Flytten var påtvingad, för att vi syskon skulle kunna få utbildning.  Alternativet var att bo inneboende från 12 års ålder. Den erfarenheten har jag haft med mig när flyktingar kommit till Gotland, säger hon.

Elinor Edvardsson Stiwne tycker att politiker och tjänstemän ska resa från Visby till de mindre orterna.

– Ett konkret förslag jag har är att använda biblioteket i Burgsvik för sådana besök en eller två dagar i veckan, avslutar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!