Planerar gemensam satsning på näthandel

Nätverket Gotland handel har ansökt om pengar från Tillväxtverket för att dra igång en förstudie om en e-galleria där alla gotländska butiker skulle få plats.

Magnus Olsson, verksamhetsledare på Visby centrum planerar en satsning på näthandel där gotländska butiker kan sälja sina varor i en e-galleria. Han hoppas på att en förstudie kan dra igång så fort som möjligt.

Magnus Olsson, verksamhetsledare på Visby centrum planerar en satsning på näthandel där gotländska butiker kan sälja sina varor i en e-galleria. Han hoppas på att en förstudie kan dra igång så fort som möjligt.

Foto: Eleonor Svensson

Handel (GA)2018-09-28 09:30

Handeln på nätet växer starkt. Under andra kvartalet 2018 ökade den i Sverige med 14 procent, jämfört med samma period i fjol. För att vara en del av köputvecklingen vill Visby centrum och åtta andra företagarföreningar, som alla ingår i Gotland handel, starta ett nytt e-handelskoncept.

– Vi vill att så mycket handel som möjligt sker på ön. Det ger jobb, som ger skatteintäkter och gynnar alla, säger Magnus Olsson, verksamhetsledare på Visby centrum.

Nu ansöker föreningen om pengar hos Tillväxtverket för att kunna starta en förstudie om utvecklad e-handel.

– Den har exploderat och så har det varit i många, så vi ser att vi har mycket att vinna på det här, säger han.

Det finns flera goda exempel där gotländska butiker har fått fart på sin nätförsäljning. Ett samarbete som nyligen startade är nätportalen ”Made by Gotland” där lokala konsthantverkare säljer sina produkter.

Många av de större affärskedjorna har redan sina nätbutiker. Men det hindrar inte att de skulle kunna vara en del av en gemensam Gotlandsbutik. Det kan finnas olika tekniska lösningar, med länkar och liknande, som gör att alla kan vara med, enligt Magnus Olsson.

– Vi vill göra det här med muskler och om vi gör det gemensamt har vi större möjlighet att få genomslag, säger han och fortsätter:

– Kunden ska bara behöva gå till ett ställe så det blir som en galleria.

Gotland handels medlemmar finns över hela ön, från Fårö i norr till Burgsvik i söder. Många är småföretagare och en gemensam nätsatsning ger fördelar, tror Magnus Olsson:

– Jag tror att många har tänkt på, och kanske till och med startat, en nätbutik. Men om vi gör det tillsammans blir det enklare.

Magnus Olsson tror att potentiella kunder finns överallt.

– Handeln skulle vara öppen 24/7 och man kanske bor i Vamlingbo och vill beställa hem något. Eller så kan man hämta det i butik. Och vi vet att sommargotlänningar gärna vill handla här och stödja lokala butiker. Då kan de fortsätta att handla året runt, säger han.

En annan intressant målgrupp är kryssningsresenärer, enligt Magnus Olsson. Besökarna gör ofta många stopp och kan av praktiska skäl inte handla i alla städer. Hytten rymmer inte skrymmande inköp men framförallt blir det omöjligt att frakta mycket bagage på flygresan hem.

– Då kan man tänka sig att de istället får varor hemskickade, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!