Restaurangkedjan Harrys vill till Gotland och Visby. De sonderade terrängen redan för några år sedan, men då blev det inget, berättar Niclas Möller, vd för Harrys pubar AB.
–Nu letar vi en lokal på 300 kvadrat och uppåt, med plats för 80 till 100 matplatser. Ligger lokalen i Visby innerstad och har möjlighet till uteservering eller innergård så är det ett plus såklart, säger Niclas Möller. Han fortsätter: Vi vill etablera en året-runt restaurang som ska drivas av en krögare som bor där och vill utvecklas med oss. Tanken är att verksamheten ska kunna sysselsätta 8 till 10 helårsanställda. På frågan om vad det är som gör Gotland attraktivt för Harrys restauranger svarar Niclas Möller så här: Det är ju supermysigt på Gotland, så frågan är väl snarare varför vi inte redan finns där.
–Det är jätteintressant att Gotland blivit en spännande marknad för de stora kedjorna med ekonomiska muskler, det gynnar ju oss genom skatteintäkter och arbetstillfällen, säger Magnus Olsson, verksamhetsledare Visby centrum.
Mixen mellan småskalighet och kedjor behövs och konkurrensen är bra för alla, resonerar han vidare.
–Det gör att man måste tagga till sig och tänka proaktivt.
Granne med Hemtex i kvarteret Stenhuggaren öppnar en Jaktiabutik i sommar. En ny entré ska byggas in till den i dag tomma butiksytan på 500 kvadratmeter, som nu alltså ska fyllas med jakt- och fiskeutrustning. En normalstor butik i Jaktia-kedjan, som Andreas Johannesson uttrycker det. Beroende på hur väl mottagna de blir, är tanken att anställa två till fyra personer, berättar Andreas Johannesson som ska driva butiken tillsammans med sin fru Susanne.
–Vi börjar med oss två och sedan får vi se hur det blir, säger han.
Andreas började vara på Gotland på somrarna i slutet av 90-talet och säger att det har exploderat inom handeln sedan dess.
–Då fanns det i princip bara Rusta och Överskottsbolaget i form av stora handelskedjor i Visby. Nu har man etablerat en hel handelsplats ute på Stenhuggaren från ingenting. Det går snabbare och snabbare, det är väl så att kedjorna spanar på varandra. En etablering föder nästa och så vidare. Gotland är attraktivt nu, säger han.
Han får medhåll av Kirsten Åkerman, regionchef för Svenskt näringsliv Gotland:
–Det här är en stadig trend. Att nya aktörer tittar på Gotland känns logiskt. Här på ön är vi nystartsexperter, men det är ändå oftast små företag som inte anställer så det här att kedjorna hittar hit är spännande. Sedan ska det ju stämma med kompetensen man söker också och där sänder bland annat närvaron av Uppsala universitet Campus Gotland positiva signaler.
Beata Afzelius, företagslots på Inspiration Gotland menar att etableringsviljan är en del av ett större kretslopp.
–Gotland är inte bara sommar, sol och stränder längre. Det finns en bred palett med saker att försörja sig av här och platsvarumärket Gotland är oslagbart, säger hon.
Enligt henne är gotlänningarna mästare i fantastiska planer men hon påpekar också att det även höjts många kritiska röster mot de visionerna. Men att det nu har börjat visa sig att det fungerar.
–Vi har ju inte avfolkats i samma utsträckning som glesbygden på fastlandet, utan faktiskt ökat med 1,4 procent på trettio är. Det kan man ju tycka är lite. Men det går i alla fall åt rätt håll, säger Beata Afzelius.