I GT:s reportage om landsbygdshandeln, som publicerades för knappt två veckor sedan, var flera handlare på norra Gotland bekymrade över framtiden.
Främst var oron tydlig för de butiker som ligger inom ”konkurrensavstånd” från de stora handelsområdena i Visby.
Stenkyrka nämndes som exempel, men kanske allra mest Roma som är utrustat med både Ica och Coop och där avståndet till Visby bara är två mil.
Mikael Erixon, som äger och driver Tempo i Stenkyrka, har kämpat med näbbar och klor för att få lönsamhet i butiken sedan den öppnade år 2011.
I torsdags slog han även upp portarna till sin nya butik – Tempo Bingebyhallen.
– Vi som driver små butiker kan givetvis inte konkurrera med pris och utbud utan måste hitta andra vägar. Jag ska försöka skapa personlig stämning i butiken och ha hög egen närvaro här, säger han.
Det kan tyckas modigt, eller rent av dumdristigt, att satsa på ytterligare en butik när konkurrensen ska hårdna ytterligare på marknaden. Jättekedjan Lidl väntar på att öppna under året och räknar med att omsätta upp mot 200 miljoner.
– Var ska Lidl ta sina 200 miljoner ifrån? Jo, från konkurrenterna som redan finns. Det kommer att bli en självsanering av butiker, säger Mikael Erixon.
Varför kommer du att lyckas med Bingebyhallen?
– Jag måste minska kostnaderna drastiskt och finnas på plats själv mycket i butiken och prata med kunderna. Jag tar med mig den lantliga tanken från butiken i Stenkyrka.
Mikael Erixon beskriver Bingebyhallen som en gigantisk kiosk.
– Här kommer jag att sälja mycket ”korta” varor som cigaretter, godis, glass och läsk. Butiken är som en stor kiosk, men med en väldigt bra matavdelning.
När vi pratar om kundernas lojalitet utgår vi främst från Tempo i Stenkyrka.
– Det finns väldigt många som bor i Stenkyrka med omnejd som i stort sett aldrig handlar hos mig, tyvärr. Möjligen på lördagkvällen när man upptäcker att man glömt grädden till såsen eller måste ha lite snacks.
– Men jag har tillräckligt många lojala kunder, annars hade det inte funkat. Sedan jag öppnade 2011 har det gått lite bättre för varje år, säger Mikael Erixon.
Utanför Coop i Roma sitter Gunilla Åström och kopplar av i solen.
Hon flyttade till orten från Anga för ett antal år sedan och trivs väldigt bra. Hon menar att allt nödvändigt finns i Roma, men tar inte för givet att det för alltid kommer att vara så.
– Det är väldigt bra så länge det finns två butiker, för om det är något man inte hittar på ena stället så finns det oftast på det andra, säger hon.
Vännen Bo Svärdh är också glad över att orten ännu har två butiker, men han minns ändå tillbaka på hur det var förr.
– Då fanns det en lanthandel i varje socken, så är det verkligen inte längre.
Är ni lojala och handlar det mesta här i Roma?
– Ja, i stort sett allt. Det skulle vara om jag passar på att handla i Visby i samband med ett läkarbesök, annars köper jag allting här, säger Bo Svärdh och vill poängtera vikten av att Apoteket finns kvar på orten.
– Det är väldigt viktigt för oss.