Det politiska ordkriget mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet angående ytterligare utökning av handelsområdet kring Stenhuggaren är hårt.
Regionrådet Philip Reinhag (S), har i ett debattinlägg anklagat Centerpartiet för att vilja begränsa handeln i stans ytterområden för att slå vakt om stadskärnan och värna centrumhandeln och Eva Nypelius (C) och Lars Thomsson (C) svarar och kallar Reinhags argument för överdrifter.
Men väldigt lite av debatten har handlat om det stora antalet butiker som ligger utanför Visby.
Inte många har lyft frågan angående framtidens handel på landsbygden.
Hur påverkas den av ett ständigt ökande utbud i Visby?
Det var läge för en utflykt.
För fem år sedan lämnade Mats Jörholt sitt jobb som butikschef på Ica maxi i Visby och tog i stället över som handlare på Ica supermarket i Hemse.
Han har befunnit sig i bägge världar och har känslan väldigt klar för sig.
– För varje ny, stor enhet som slår upp portarna i Visby innebär det ytterligare en anledning för boende på landsbygden att åka in till stan och handla. Klart är att människor blir nyfikna och lockas dit. För butikerna på landsbygden är det väldigt svårt att konkurrera med den utvecklingen i längden, säger han.
Ändå går det bra för Mats Jörholts butik i Hemse.
– Ja, det gör det, men det är mycket tack vare att vi har ett jäkla uppsving under sommarsäsongen. Men det finns ju butiker som tvingas lägga ner ändå, som Ica i Klintehamn. Det var väldigt tråkigt, även om jag har märkt av en viss ökad omsättning hos oss efter det.
Vad behövs för att vända den här trenden?
– Fler måste flytta ut på landsbygden och jag vet att det finns många som vill det, men problemet är bristen på bostäder. Här i Hemse har vi inte haft någon inflyttning alls under de fem år som jag har drivit butiken, säger Mats Jörholt.
Våga gasa eller tvingas bromsa var det.
I Stånga har butiken byggts ut och i Burgsvik sker samma sak med Hoburgshallen.
I Fole, knappt två mil öster om Visby hittar vi Krampbroboden, en Icabutik.
Där har handlaren Peder Fohlin kämpat för att behålla sin lojala kundkrets i 40 år.
– Under mina år är det väldigt många butiker ute på landet som har försvunnit. När jag tog över efter min mamma 1978 fanns det 6–7 butiker här omkring. I bland annat Lokrume, Bro, Ekeby och Källunge, men en efter en har tvingats stänga.
Vad känner du angående konkurrensen från handelsområdena i Visby?
– Att den har ökat, helt klart, men jag försöker hänga i. Jag har ännu de som veckohandlar hos mig och jag försöker erbjuda det som folk vill ha och det märks att de som bor här uppskattar att butiken finns kvar, säger Peder Fohlin.
I Slite bytte Ica nära nyligen handlare. Jimmy Hamstedt tog över Torgkassen i Visby innerstad och i stället flyttade Mathias Sundqvist ner från fastlandet och tog över i Slite.
– Jag tycker att kunderna är lojala mot butikerna i Slite, även om vi har många som bor här, men som jobbar i Visby. Konkurrensen kommer att öka ytterligare eftersom vi vet att Lidl är på väg till Gotland, och det är en tuff spelare, menar Mathias Sundqvist.
Vad tror du om framtiden?
– Ju närmare Visby butiken ligger, desto mer påverkas omsättningen av ökad konkurrens. Det är tråkigt att säga det, men jag tror exempelvis inte att det kommer att finnas två butiker i Roma om tio år.