Målet: Att bli oberoende av hyrpersonal

Bättre arbetsmiljö, garanti för fortbildning och nya arbetssätt. Åtgärder för att rekrytera, och behålla, ordinarie vårdpersonal, går som en röd tråd i regionens nya plan för ett oberoende av bemanningsföretag.

Foto: Tommy Söderlund

Handlingsplan för vården (GT)2017-03-22 10:30

Ett ökat vårdbehov och de senaste årens stora pensionsavgångar har lämnat ett stort hål efter sig på den gotländska vårdens spelplan.

Personalbristen gjorde att regionens utgifter för bemanningsföretag nådde toppnivåer under 2015. Sedan dess har man jobbat med ett antal strategier och handlingsplaner för att minska andelen inhyrd personal inom den gotländska vården.

Som GT kunde berätta för drygt en månad sedan, har kostnadsökningen inte gått att stoppa. Enligt Nina Ljung, HR-chef på hälso- och sjukvårdsförvaltningen, har den dock bromsats något under det senaste året.

Hon har under våren ansvarat för att ta fram en ny handlingplan, enligt det gemensamma arbete som landets regioner och landsting ställt sig bakom.

Målet för den nationella strategin är konkret att bli oberoende inhyrd personal senast 1 januari 2019.

Förslaget på en sådan plan, som i dag läggs fram för beslut i hälso- och sjukvårdsnämnden, innehåller ett antal tidssatta åtgärder inom fem områden.

Under det första året kommer tyngdpunkten att ligga på bemanning och rekrytering. Sedan återstår det som, enligt förvaltningsledningen, är av största vikt för en hållbar lösning.

– Behålla-perspektivet är viktigt för oss. Som arbetsplats utmärker sig den gotländska vården i de anställda blir kvar längre än på andra håll i landet, säger Nina Ljung, om Region Gotlands fokus i den nationella strategin.

I den färdiga handlingsplanen lyfts särskilt arbetsmiljöfrågor, liksom nya karriärvägar som vidareutbildning för sjuksköterskor.

beslutet (gt)

I mars 2016 togs beslut om stopp för nya hyrsjuksköterskor via bemanningsföretag, med undantag för vissa verksamheter där man kunde ansöka om dispens.

I juni samma år godkände hälso- och sjukvårdsnämnden en handlingsplan för ett minskat behov av hyrläkare.

Konkreta aktiviteter har bland annat varit att utöka antalet ST- och AT- läkare, utveckla en utbildningsenhet inom primärvården, omfördela arbetsuppgifter från läkare till sjuksköterska, samt införandet av viss behandling via nätet.

Källa: Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om