Pär-Rune Nypelius byggde två så kallade Bondestugor i Ihre i Hangvar under 2005 och 2006 sedan dess har han hyrt ut till en mängd olika hyresgäster som fisketurister, bröllopsgäster och "stockholmare". De flesta har varit nöjda men det har hänt att någon hyresgäst hört av sig för att klaga, oftast har det dock handlat om rena missförstånd.
– Någon gång ringde de och sa att det var fullt av löss, sen visade det sig att det var gråsuggor som sprang runt här ute. Folk är inte så vana att vara i naturen, säger Pär-Rune Nypelius som slagit sig ner på uteplatsen vid en av stugorna som för tillfället är ledig.
Trots att han hyrt ut i många år har antalet incidenter med skador varit få.
– Det vanligaste som händer är att de glömmer att fälla ned parasollet och att det blåser sönder, säger han.
En gång var dock olyckan framme.
– Det var en fiskare som drog en kniv genom diskmaskinen. Han slängde väl i kniven och drog till luckan, säger Pär-Rune Nypelius.
Men i det stora hela har Bondestugans uthyrare varit förskonade från större skador.
– Vi har hyrt ut 30 stugor under 18 år och det har inte hänt något. Jag tror att det har att göra med standarden, säger Cecilia Hammander som arbetar deltid för den ekonomiska föreningen Bondestugan.
Gemensamt för bondestugorna är att de är nybyggda och har en hög standard. Enligt Pär-Rune Nypelius bidrar standarden till att hyresgästerna sköter sig. Han menar att hyresgästerna oftast lämnar stugan i samma skick som den var i när de kom.
Mellan de olika hyresgästerna går han tillsammans med sin hustru Eva Nypelius igenom allt för att kolla att allt ser bra ut innan nästa gäst checkar in.
– Det är rätt lätt att gå igenom allt och då vet man att det är fint, säger Pär-Rune Nypelius.
Nyckeln överlämnas till hyresgästen i ett nyckelskåp med kodlås så värden och gästen träffas i regel inte men Pär-Rune Nypelius pratar alltid med hyresgästen i telefon inför vistelsen.
– De ringer för att få koden till nyckelskåpet och annan allmän information, det är bra att ha den kontakten, säger han.
Ett annat bra tips han vill ge till andra som hyr ut är att ta tag i eventuella problem på en gång när de uppstår.
– Om det är något gör man upp det direkt, säger han.
Försäkringschefen Martin Becker med kollegor på Länsförsäkringar Gotland har full koll på vad som gäller vid uthyrning. En sak som är lätt att missa är att se över försäkringsskyddet. Om du ska hyra ut ditt hus en helg kan din hemförsäkring täcka eventuella skador men om uthyrningen gäller en lägre period bör hyresgästen teckna en egen hemförsäkring.
Vad ska man tänka på när det gäller försäkringar vid uthyrning av bostäder?
– När man hyr ut sin bostad så finns det vissa begränsningar i försäkringen. Det kan nämligen aldrig bli fråga om stöld, eftersom man lämnat ifrån sig nyckeln och gett gästen tillträde till bostaden. Det är även viktigt att se till så att den man hyr ut till har en egen hemförsäkring. Då har hyresgästen bland annat en ansvarsförsäkring som kan bli viktig om det skulle hända något. Det hänger även ihop med nästa fråga.
Täcker bostadsägarens hemförsäkring eventuella skador som uppkommer under uthyrningen eller behöver man någon ytterligare försäkring? Vad i så fall?
– Det beror lite på vad det handlar om för skada. Om det är exempelvis en villa, fritidshus eller en stuga så täcker bostadsägarens hemförsäkring skador på själva huset, alltså den fysiska fastigheten. Däremot så täcker försäkringen inte något annat för hyresgästerna. Därför är det så viktigt att hyresgästen har en egen hemförsäkring, eftersom den ger såväl ett ansvarsskydd, som egendomsskydd, reseskydd och mycket annat.
Är det samma saker som gäller oavsett om man hyr ut en stuga, villa, bostadsrätt eller hyresrätt? Eller finns det någon skillnad rent försäkringsmässigt?
– Ja, det är samma.
Innan hyresgästen flyttar in kan det även vara bra att upprätta ett omfattande andrahandskontrakt som skyddar både dig och hyresgästen. Om det skulle uppstå en tvist gällande något som gått sönder i bostaden kan båda parterna utgå från hyreskontraktet.
I samband med hyreskontraktet bör även en inventarielista upprättas. Om det skulle uppstå skador i bostaden under hyresperioden är det ditt ansvar att bevisa att skadan skedde under tiden hyresgästen bodde där. Därför är det viktigt att göra en besiktning vid inflyttning. När hyresgästen flyttar in ska han eller hon själv besikta huset och skriva på protokollet. På så sätt har ni bevis för vilka skador som redan fanns när hyresgästen flyttade in.