Bygget av allmänna toaletter vid restaurangen stoppas

Länsstyrelsen stoppar bygget av allmänna toaletter i anslutning till den nya restaurangen i Ireviken. Byggnaden saknar strandskyddsdispens.

Claes-Göran Appelquist framför det som är tänkt att bli offentliga toaletter men som saknar strandskyddsdispens.

Claes-Göran Appelquist framför det som är tänkt att bli offentliga toaletter men som saknar strandskyddsdispens.

Foto: Elisabet Andersson

Hangvar2022-06-13 07:05

I Ireviken pågår bygget av en ny restaurang i stället för den som brann ner år 2017. För restaurangen finns en strandskyddsdispens men handelsbolaget Ihrebaden, som äger krogen, har dessutom påbörjat bygget av ett hus med fyra toaletter strax intill restaurangen. För det finns ingen dispens och länsstyrelsen har nu utfärdat ett föreläggande om att arbetet med komplementbyggnaden måste avbrytas. De måste också stoppa arbetet med ett schakt som grävts längs restaurangens långsida mot havet.

– Det är möjligt att det saknas dispens, jag är inte med på alla detaljer i bolaget längre. Det kan vara ett litet missförstånd mellan bolaget, byggarna och länsstyrelsen. Men behöver man verkligen en strandskyddsdispens för en toalett, det är märkligt att man inte är flexibel, säger Claes-Göran Appelquist, som drivit restaurangen i Ireviken i 30 år och är delägare i handelsbolaget.

Men det måste väl gå rätt till?

– Jag trodde att det var korrekt att man fick bygga en sådan här grej, men det är möjligt att det är fel, säger Claes-Göran Appelquist.

På frågan om bolaget nu ska ansöka om dispens svarar Claes-Göran Appelquist:

– Vi diskuterar det, men det får de andra i bolaget ta hand om.

undefined
Claes-Göran Appelquist framför det som är tänkt att bli offentliga toaletter men som saknar strandskyddsdispens.

Han säger att de fyra nya toaletterna skulle göra att restaurangen slipper kissnödiga besökare som går in på krogen och låtsas vara kunder för att låna toaletten där. Han menar dessutom att man gör regionen en tjänst.

– Det här är inte för restaurangens skull vi gör det här, det är för allmänheten. Egentligen skulle regionen betala, men det gör vi. Det finns toaletter längre bort som regionen försöker sköta, men det klarar de inte, säger Claes-Göran Appelquist.

Chefen för naturvårdsenheten på länsstyrelsen, Anna-Lena Fritz, vill inte uttala sig i det enskilda fallet men skriver till GA att generellt gäller att myndigheten är skyldig att polisanmäla om de misstänker brott mot miljöbalken. Men bolaget har möjlighet att ansöka om dispens i efterhand. Länsstyrelsen kan också komma att förelägga bolaget om återställning. 

Om länsstyrelsen så kräver är Claes-Göran Appelquist beredd att ta bort den gjutna betongplatta med uppstickande avloppsrör som än så länge är det enda de blivande toaletterna består av.

– Ärligt talat är det inget större problem. Vi kan plana ut den här marken, jag tycker bara det är så jävla synd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!