"Någon kommer att föra Hans arv vidare"

I gryningen i tisdags tog Hans Rosling sitt sista andetag och hela världen förlorade en unik naturkraft, en stark motvikt, en pedagogisk estradör och en hyllad sanningssägare. Det är så 73-årige Staffan Bergström, läkare och professor från Visby, kommer att minnas sin nära vän.

Elva toalettrullar, det var vad som krävdes för att Hans Rosling på ett tydligt sätt skulle förklara hur världens befolkningsökning skulle avstanna år 2050.

Elva toalettrullar, det var vad som krävdes för att Hans Rosling på ett tydligt sätt skulle förklara hur världens befolkningsökning skulle avstanna år 2050.

Foto: Tommy Söderlund

Hans Rosling 1948-2017 (GT)2017-02-09 05:00

Det är den 14 november 2015. Professor Hans Rosling far fram och tillbaka på scenen i nya Ica maxi arena med en tre meter lång bambupinne. Han pekar och gestikulerar, han visar diagram och kurvor och med hjälp av elva toalettrullar förklarar han hur befolkningsökningen i världen kommer att avstanna runt år 2050.

Efteråt, i flödet i sociala medier, liknades föreläsningen "Blir världen bättre?" med en rockkonsert. De flesta hade inte varit beredda, inte riktigt haft koll på vad som väntade, men på väg ut från arenan kom upplevelsen och känslorna ifatt. Vad var det egentligen som hade hänt där inne? Det hade bara exploderat.

– Det var så Hans fungerade, han var drastisk och skapade aha-upplevelser. Han hade en unik förmåga att sprida kunskap och på ett tydligt och begripligt sätt förklara komplicerade och konstiga ting, alltid underbyggt av statistik och fakta. Ingenting gjorde honom mer förbannad än att tvingas argumentera med en person som var dåligt påläst eller som försökte bluffa med felaktiga fakta, berättar Staffan Bergström, som lärde känna Hans Rosling redan på 1960-talet.

De var sedan nära vänner resten av livet. Faktum är att Staffan och hans fru Birgitta talade med Agneta och Hans Rosling bara några få dagar innan Hans avled.

– Det känns tungt just nu, men livet går vidare. Även om Hans gick bort för tidigt så har han lämnat så mycket värdefull kunskap till eftervärlden. Han har laddat folks medvetande och jag är övertygad om att han har lagt grunden till ett nytt synsätt. Det finns många smarta människor i denna värld och några kommer att ta efter och föra hans arv vidare, säger Staffan Bergström.

Hur blev Hans Rosling den han var, vad formade honom?

– Hans intresse för omvärlden tog faktiskt sin början på kafferosteriet i Uppsala, där hans pappa jobbade. Under 50-talet följde Hans med och satt i knäet när pappan sorterade bort föroreningar från det kaffe som kom från tropikerna. Det hände då och då att man hittade mynt från olika länder och dessa mynt samlade Hans i en liten ask. Pappan förklarade att varje mynt kom från ett speciellt land och det fick Hans att upptäckte världen, när han fick hjälp att placera ut mynten på rätt land på världskartan, berättar Staffan.

Hur var det att diskutera med honom privat, låt säga vid middagsbordet?

– Han var väldigt vass i diskussioner, ganska frän, men samtidigt en bra lyssnare. Om man någon gång lyckades slå honom och det visade sig att han faktiskt hade fel, då respekterade han det. Privat hade han inget behov av att ta mycket plats eller att vara en estradör, säger Staffan Bergström.

Känner du, som många andra, att Hans Rosling rycks bort när världen behöver honom som mest?

– Ja, han hade verkligen behövts som en motvikt till det genanta och det bisarra som nu utspelar sig i vår civila del av världen. Alternativa fakta, olika typer av sanningar. Där var Hans viktig då han motarbetade mytbildningar och i stället spred seriös fakta.

Utan Birgitta och Staffan Bergströms nära vänskap med Hans Rosling hade inte föreläsningen i Visby blivit av. Professorn hade, utan överdrift, ganska många alternativ.

– När han blev sjuk i cancer hade han 65 föreläsningar inbokade världen över, så vi är väldigt glada som fick honom att komma hit, avslutar Staffan Bergström.

Hans Rosling blev 68 år gammal.

Hans Rosling

Han föddes den 27 juli 1948 i Uppsala och dog i tisdags morse i samma stad. Hans var läkare och professor vid Karolinska institutet, har räddat omätbart många liv genom sina medicinska upptäckter och är en av initiativtagarna till Läkare utan gränsers Sverigesektion. Via sitt jobb med stiftelsen Gapminder blev han världsberömd för sina pedagogiska och folkbildande föreläsningar om global hälsa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om