Ärendet ”Hansedagarna 2025” spås snart dyka upp på regionstyrelsens bord. Ska Gotland arrangera detta jätteevent eller inte? Om svaret blir nej får vi stå där med skammen, menar initiativtagaren Inger Harlevi.
Detta eftersom Visby egentligen fick 2025 tilldelat sig för mer än tio år sedan.
– Vi hade dagarna 1998 och det blev bland de bästa som arrangerats. Efter det bara rasade det in ansökningar om att få arrangera och jag sade till politikern Jan Lundgren att vi borde skicka in en ny också. Så redan 2003 ansökte vi om dagarna år 2025 – och fick dem, berättar Inger Harlevi.
Hon sitter som vice ordförande i det internationella Hansenätverkets råd. Ordförande är alltid borgmästaren i den hanseatiska ”huvudstaden” Lübeck.
Det finns en koppling mellan detta och att just år 2025 är aktuellt för Visby.
– Då fyller vår domkyrka 800 år. Den byggdes av lübeckarna och Lübeck är också en vänort till Visby, förklarar Inger Harlevi.
Hansedagarna är ett evenemang som mycket väl kan mäta sig med Medeltidsveckan i popularitet. Av de 190 medlemsstäderna, som finns i 16 länder, brukar flertalet delta på något sätt.
– Vi var de första som sprängde 100-vallen i antal deltagande städer, senast det var i Visby, säger Inger Harlevi.
Det kan innebära omkring 2 000 arrangörer – exklusive de extra besökarna. Sett till de senaste Hansedagarnas siffror och till Visbys popularitet bland exempelvis tyskarna, kan besöksströmmen bli rejäl.
– Lyckas vi dessutom få stockholmarna att begripa hur häftigt detta är kan det bli minst lika stort som Medeltidsveckan.
Själva evenemanget kan sägas bestå av två delar. Den ena är mer deltagarintern, med delegatsmöte för de gästande städerna, seminarier och sådant som näringslivsbesök.
Men det är även en festival, precis som Medeltidsveckan. Deltagarna får chansen att presentera sina städer inom ramen för Hansemarknaden.
– Där väljer de hur de vill göra. Vissa säljer saker, en del har mer som turistbyråverksamhet och andra har med sig musikanter, konsthantverkare eller andra kulturutövare, beskriver Inger Harlevi.
Kalaset kostar på för arrangören också, även om det varierar beroende på ambition och kostnadsläge. Inger Harlevi tror ändå att regionstyrelsen måste bestämma om en garantisumma på omkring fem miljoner kronor.
– Meningen är dock att ansöka om mycket av de pengarna från till exempel EU, det är därför vi måste komma igång med arbetet nu, säger hon.