Mångsysslare med tjära i tanken

Gotlandsdricka, grillkol och husbyggen. Dan Andersson har många strängar på sin lyra och låter ingen tid gå till spillo. Till hösten planerar han att starta tjärbränning i Herrvik.

Kådrikt virke behövs för att framställa tjära.

Kådrikt virke behövs för att framställa tjära.

Foto: Linda Stolpe Margenberg

HANTVERK (GT)2018-07-16 06:00

På gården i Bringsarve pågår många parallella verksamheter. Dan Andersson, som till vardags ägnar sig åt skogsarbete, är en aktiv personlighet som har svårt att sitta still. Den stund då han landar framför elden som tänts för att vi ska kunna testa den grillkol han framställt är alltså ett undantag i verksamheten. Huset vi sitter i är nybyggt. Här planerar han för pensionen – idén är att kunna arrangera träffar med mat och dryck i lokalen och slippa lägga tid på att köra till arbetet. Och när vi ändå talar om dryck är det värt att nämna en av garagets många användningsområden: här pågår bryggning av Gotlandsdricka.

– Det här är ett typiskt gotländskt garage, säger Dan Andersson och visar behållarna för drickan, ett par nytillverkade yxor med skaft av olika träslag och sin ölsamling som bland annat innehåller en oöppnad öl från 1907.

Hur var det då med tjäran? Jo, till hösten planerar han att starta tjärbränning på varvet i Herrvik. På gården står nu en stor metallbehållare med avtappningsrör vars topp kommer att kapas av. På denna läggs det kådrika virke som behövs för att framställa tjäran. Behållaren kommer sedan att muras in i en ugn där brännved placeras, och när temperaturen är den rätta börjar tjäran rinna ut genom avtappningsröret.

– Det finns en del pengar att tjäna på det, och om jag är hemma så kan jag köra igång en bränning och pyssla med annat under tiden, säger Dan Andersson.

Han siktar på att kunna få fram 1 000 liter om året, vilket också är den övre gränsen innan man behöver söka tillstånd för verksamheten hos Länsstyrelsen.

Dan Andersson tycker att det behövs fler lokala tjärbrännare.

– Sverige har gott om skog, och jag tycker att vi ska använda den. Om man importerar tjära är det svårt att veta hur den har framställts, och detsamma gäller för grillkolen.

Han visar den italiensktillverkade maskin som han köpt in för detta ändamål. Den kopplas till traktorn, och efter att man startat motorn är det bara att mata in träet som snabbt blir till småved. I dag kör han en blandning av hassel och ask.

– Det tar lite längre tid att få glöd än med vanlig kol, man hinner kanske ta två öl istället för en medan man väntar.

Hittills har han sålt fyra säckar.

– Så investeringen i maskinen har inte gett avkastning än, säger han med ett leende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om