Du möter dem lite överallt. På Överskottet, Ica Maxi, äldreboendet Fältgatan...
På Gotland har drygt 300 personer daglig verksamhet. Men på måndagsmorgonen var flera av dem inte på plats på sina arbetsplatser. Ett 30-tal personer hade då valt att gå ut i strejk för att visa sitt missnöje mot den låga dagsersättning de tilldelas.
– Vi vill ha mera lön, vi vill ha mera pengar! ropade de i megafonen utanför Överskottsförrådet i Visby.
Daglig verksamhet ger personer med funktionsnedsättning möjlighet till en meningsfull sysselsättning och delaktighet i samhället. Målet är att öka personernas förutsättningar till att senare få en anställning i arbetslivet. I dagsläget får de gotlänningar som har daglig verksamhet 45 kronor per dag i habiliteringsersättning, som är ett frivilligt bidrag som regionen ger. När Frida Larsson fick reda på att exempelvis Västerås ger 92 kronor per dag kände hon att hon behövde säga ifrån.
– Folk går ut i strejk hela tiden, då kan vi också göra det, säger hon.
När Frida Larsson hörde runt bland sina kollegor på Överskottet var alla rörande överens om att ersättningen är för låg.
– Jag tycker att det är jättesnålt. Vi vill få regionen att förstå att vi förstår att vi blir utnyttjade. De får mig att känna mig mindre värd, säger Rasmus Johansson.
Strejken kommer att pågå i en vecka och målet är att få samma ersättning som de har i Västerås.
– Regionen förlorar sjukt mycket om de blir av med oss, säger Frida Larsson.
Katarina Lawergren är enhetschef för den dagliga verksamheten på Överskottet, och hon respekterar de anställdas beslut att gå ut i strejk.
– De vill ha en försörjning de kan leva på. Med det sagt är det också viktigt att poängtera att det inte är habiliteringsersättningen som de försörjer sig på, utan det gör de genom medlen de får från Försäkringskassan, säger hon.
Håkan Eriksson, ordförande i socialnämnden, säger att de dessvärre inte har någon möjlighet att höja dagsersättningen.
– I de flesta kommuner ligger ersättningen runt 50 kronor och ett trettiotal kommuner ger ingen ersättning alls. De här pengarna är inget de ska leva på, utan det är precis vad det är, en flitpeng, säger han.
Det finns inte heller några planer på att sänka ersättningen, poängterar Håkan Eriksson noga.
– Tyvärr kan vi inte gå dem till mötes i det här, socialnämnden ligger redan back. Men vi kommer inte att ta bort pengen.