Carina Alfvén är en av få jurister i landet som är specialiserad på hästaffärer. Största delen av hennes arbetstid agerar hon ombud i tvistmål men hon jobbar även som föreläsare och håller i kurser. Varje dag ringer eller mejlar 10-20 personer henne för råd när en hästaffär gått snett.
– Såklart görs det många bra affärer men jag får bara höra om de dåliga. Och det är förfärligt många tvister rörande hästaffärer som är uppe i tingsrätten varje år, berättar hon.
I grunden är Carina Alfvén specialiserad på familjejuridik.
– När fick jag min första hästtvist upptäckte jag att det är få ombud som har kunskap om hästar. Med tiden har jag allt mer gått över till hästtvistar.
Carina Alfvén berättar att hon har haft flertalet klienter från Gotland, för tillfället tre. Kanske är det inte konstigt med tanke på att Gotland är landets hästtätaste län. En orsak till att många köp går fel är, enligt Carina Alfvén, att köparen är oupplyst.
– Det är viktigt att ha is i magen. Till exempel ska man vara noga med att när hästen veterinärbesiktigas och om det finns någon svullnad eller förhårdnad ska man genast gå vidare med röntgen, även om veterinären bedömer att det inte är någon fara.
I dag finns ett utbrett problem med handlare som importerar hästar från Danmark och Polen, och när de upptäcker att något är fel med hästen säljer de den vidare.
– Ett vanligt fall är att hästhandlaren märker att hästen har ont någonstans. Då dopar handlaren hästen så att den klarar en provridning och ett besök till veterinären, säljer den sedan dyrt och så står nya ägaren där med en massa utgifter och en häst som inte lever upp till förväntningarna, berättar Carina Alfvén.
Ett viktigt råd till den som funderar på att köpa häst är att provrida den flera gånger. Enligt Carina Alfvén är det vanligt med köpare som skickar efter en häst efter att bara ha sett bilder på den.
– Jag var i kontakt med en tjej som köpte en fölunge från Italien för 300 000 kronor utan att ha sett den i verkligheten. När hon fick hem hästen var den enögd, förre ägaren hade bara fotograferat ena sidan av hästen. Hon skulle använda den som hopphäst, och med bara ett öga blir det inte alltid ett bra resultat.
Vad ska man göra om det blir fel?
– Börja med att skriva till säljaren och förklara att hästen inte är som förväntat och berätta att du kommer att utreda saken. Boka sedan ett veterinärbesök där de gör tester och se om de hittar fel som är av klinisk betydelse. Om det finns fel, kontakta säljaren igen och fråga om personen vill köpa tillbaka hästen och på så sätt slippa rättegångskostnader.