Hästen används i terapi med unga

När ilska, sorg eller rädsla tagit ­kontrollen över livet kan hästen visa vägen ut ur ett självskadebeteende. Kia Hildén tar emot ungdomar som mår dåligt och låter dem prata med de stora djuren under speciella former.

När en ungdom kommer in i ridhuset börjar Kia Hilén mötet med djupandning.

När en ungdom kommer in i ridhuset börjar Kia Hilén mötet med djupandning.

Foto: Anna Ekeroth

Hästterapi (GA)2019-01-14 18:03

Metoden Kia Hildén använder heter Emotionell spegling med häst (ESMH) och riktar sig till ungdomar som har självskadebeteende, ångest, stress eller andra problem som innebär att vardagen inte fungerar.

Två skäckar, Kotten och Kakan, står i ett hörn i ridhuset, till synes utan något särskilt att göra. Idag ska de visa hur de kan hjälpa unga människor som mår psykiskt dåligt. Ett rep spärrar av en del av ridhuset och hindrar hästarna från att komma för nära.

– När vi kommer in i ridhuset börjar vi med att ta några djupa andetag, säger Kia Hildén.

Sedan får ungdomarna själva bestämma om de ska gå innanför avspärrningen.

– Hästen speglar omedelbart känslor och kroppsspråk genom att reagera med olika beteenden. Den kan gå undan eller komma för nära. Då börjar gränssättningen.

Hon går in till hästarna, fattar ett ridspö och ritar en halvcirkel framför sig för att visa hur långt fram hästen får gå.

– Hit, men inte länge. Hästen ska förstå var min gräns går, säger Kia Hildén.

Hon förklarar att människor som inte kan sätta gränser, inte förmår säga nej, har svårt att kontrollera hästen.

Den praktiska grunden för terapin är att ungdomarna träffar hästarna och efter hand gör olika övningar som anpassas efter individuella behov.

–  I denna övning klappar vi inte hästarna från början och det här handlar inte om ridning utan snarare om att inte låta hästen komma för nära, att kunna sätta gränser.

Hästen beter sig på olika vis mot olika personer, den läser in vårt kroppsspråk och våra känslor men vad vi tänker bryr dom sig inte om. Inför hästen är vi alla lika.

– Genom hästens respons får jag ledtrådar om ungdomarnas känslor. Sedan utforskar vi tillsammans vilka behov som är tillgodosedda respektive inte tillgodosedda i mötet med hästen. Det är så enkelt så att det blir svårt.

Målet med ESMH är att ge ungdomarna verktyg för att klara av att hantera vardagssituationer och lära känna sina känslor istället för att skada sig själva.

Kia Hildén som bor med 32 hästar och fyra hundar i Sanda, har startat en verksamhet där unga människor med till exempel självskadebeteende kan få hjälp att ta sig vidare i livet.

– Jag vill gärna jobba med familjehem eller behandlingshem där vi tillsammans kan hitta vägar så att ungdomarna får ett bättre liv.

0739252606

HUT, Hästunderstödd terapi

Målgrupp: Barn och vuxna med fysisk och/eller psykisk funktionsnedsättning samt ungdomar med beteendeproblem eller psykisk ohälsa.

Syfte: Hästunderstödd terapi används som habilitering och rehabilitering för personer med fysisk funktionsnedsättning och syftar till förbättrad balans, muskulatur och koordination. Insatsen används även inom psykosocial behandling och psykoterapi. Syftet är då ökat välmående samt bättre kroppskännedom, självförståelse och självförtroende.

Användning: Hästunderstödd terapi används i såväl etablerad vård som i verksamheter som enbart erbjuder fritidsridning och hälsovård. Insatsen består av ryttarträning och övningar på hästryggen, samt skötsel och omsorg om hästar.

Källa: Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!