Under Almedalsveckan upprättades 18 anmälningar om brott, de flesta av dem i samband med Nordiska motståndsrörelsens närvaro och aktioner. I 11 av fallen har förundersökningen lagts ner, och brottsrubriceringarna varierar i de sju återstående. Tre av dem är anmälningar om hets mot folkgrupp, men enligt förundersökningsledaren Niclas Larsen som var kriminalinsatschef under Almedalskommenderingen, kan det blir svårt att reda ut om händelserna under veckan var brottsliga.
– Det finns gråzoner som gör detta till något av en bedömningssport i det här skedet, vi är i princip fortfarande på ruta ett.
Han menar att även de mest uppenbara gärningarna som anmälts kräver utredningsarbete.
– En heil Hitler-hälsning är kriminaliserad i lagboken, det är inga konstigheter. Men det kräver ändå vissa utredningsåtgärder i att kunna visa uppsåt, och därigenom bevisa att personen inte viftade bort en fluga eller skyddade sig mot regnet, som vissa kan hävda.
LÄS MER: Många hatbrott i Almedalen
Men de stora problemen gäller de gärningar som anmälts som är snarlika de olagliga uttrycken.
– Det finns anmälningar om att någon sagt "hell seger" istället för "sieg heil", eller gjort gester liknande Hitlerhälsningar. Vi måste utreda om de är avarter som ska räknas som brottsliga, därför vill jag lämna vidare detta till åklagare.
Räcker inte lagstiftningen till som den ser ut i dag?
– Nej, det gör den inte. Enligt min bedömning som förundersökningsledare kan man inte sätta likhetstecken för avarter till de brottsliga gesterna, det finns ett slags juridiskt vakuum här. Det finns ett stort samhällsintresse för det här och många medborgare undrar om man får bete sig på det här viset. Då är det vår skyldighet att utreda det, och därför måste åklagaren pröva det i domstol.